Nerveuze vrouwen

Nog tot 26 mei 2013 loopt in het Museum Dr. Guislain in Gent de tentoonstelling ‘Nerveuze vrouwen’. Manie, melancholie, zwakke zenuwen, theatrale tics, hartstochtelijke liefde, zelfverminking, verveling, rebellie en zelfuithongering werden afgebeeld  in fotografie, schilderkunst en beeldhouwwerken.

Omdat het gisteren naast Wapenstilstand ook  Internationale Vrouwendag was, leek dit  me de uitgelezen kans om ‘Nerveuze vrouwen’ op u los te laten. Ik bezocht de expo alvast even voor u en vond er een ruime interpretatie van het begrip nervositeit.

De titel zegt het zelf:  de tentoonstelling focust op aandoeningen van vrouwen in de psychiatrie. Zijn vrouwen dan veel vatbaarder voor hysterie, melancholie en depressie? Ze worden in ieder geval al eeuwenlang als ‘nerveuzer’ beschouwd.

Wie al jaren gefascineerd is door dit thema is kunstenares, illustrator en auteur, Gerda Dendooven. DMuze (weekendbijlage van De Morgen) stelde haar de vraag waarom vrouwelijke kunstenaars als hysterische, zonderlinge vrouwen gezien worden. Volgens Gerda komt dat omdat ze niet voldoen aan het verwachtingspatroon dat de maatschappij van hen heeft. Ze lopen buiten de betreden paden en een vrouw die uit de pas loopt is gevaarlijk. Ze leeft niet alleen in een onveilige zone, maar is zelf ook onveilig voor de samenleving omdat ze een destabiliserend effect heeft.

Hier kan ik me wel in vinden. Een ietwat vreemde man, noemen we een zonderling of een man die in zijn eigen wereld vertoeft. Een vreemde vrouw vinden wel al sneller hysterisch of zelfs gek.

‘Nerveuze Vrouwen’ is er met werken van o.a. Luc Tuymans, Delphine Boël, Yayoi Kusama, Paul McCarthy en Gertrud Schwyzer.

www.museumdrguislain.be

Scroll naar boven