New York, 8 december 1980 - de wereld staat stil

Claudine
0 reactie(s)

Om 22:50 voor zijn huis aan 72nd Street wordt John Lennon met vier kogels neergeschoten. Twee schoten raken hem in de rug, de andere twee zijn linker schouder. Hij bloedt  hevig.  Toegesnelde politieagenten brengen hem naar het hospitaal. Om 23:07 wordt  hij dood verklaard.  De schutter, Mark David Chapman, wordt op de plaats delict opgepakt.

Op de nuchtere berichten volgen emotionele reacties uit alle continenten. Lennon is onbetwistbaar een icoon, een god,  op muzikaal  gebied in de 2de helft van de 20ste eeuw. Zijn ontelbare songs en baanbrekende experimenten haalden steevast  de wereldpers.

‘Imagine’, uitgebracht in 1971, bereikte aanvankelijk slechts een 3de plaats in de hitlijsten. Later werd het nummer het grootste commerciële succes in de solocarrière van Lennon. Geschreven ten tijde van de Vietnamoorlog, is het wellicht wel het meest ultieme nummer voor wereldvrede. De songtekst is gebaseerd op een tekst uit het boek Grapefruit van Yoko Ono: ”imagine you ‘re a cloud”. In de tekst vraagt Lennon de luisteraar een wereld zonder grenzen, bezittingen en religie voor te stellen. “Imagine  is in principe een communistisch pamflet. Ondanks dat ik zelf niet bepaald een communist ben, noch tot enige stroming behoor", zegt hij na het verschijnen van de single.

Veertig jaar na Lennons heengaan blijft het ontroerend mooi!