Nick Cave & Warren Ellis – Balcony Man

Evarist Ganzelever
0 reactie(s)
Nick Cave & Warren Ellis – Balcony Man

Tekst Evarist Ganzelever - Free Foto

‘Carnage’ is het jongste album van Nick Cave en de Australische violist en multi-instrumentalist Warren Ellis. Het werd opgenomen over een periode van enkele weken tijdens de lockdown.

Hoewel ze samen al vele soundtracks hebben gecomponeerd en Ellis al lange tijd lid is van The Bad Seeds, is dit de eerste keer dat ze een volwaardig album als duo uitbrengen. 'Een meedogenloze, doch zeer mooie plaat, genesteld in een gemeenschappelijke catastrofe', zoals Cave het resultaat van hun samenwerking beschrijft. Volgens Ellis was de totstandkoming van het album een versneld proces van intense creativiteit. Vooral als je weet dat de acht nummers er in een of andere vorm waren binnen de eerste twee en een halve dag. Warren Ellis stond bij de totstandkoming van dit album op even hoge voet als Cave zelf, en dat is te horen in de nummers. De muzikaliteit van Ellis, in combinatie met de genialiteit van Cave, maken dit tot een meesterwerk. Minder experimenteel dan de vorige albums, maar even fenomenaal. Geen organisch werk, zoals men van The Bad Seeds gewend is, want de inbreng van de andere leden en de voor hen zo belangrijke studiosfeer ontbreekt, ook al kwam drummer Thomas Wydler langs voor een nummer. Het gaf Cave en Ellis ook de kans om te experimenteren met geluiden die ze waarschijnlijk nooit op een Bad Seeds-album zouden hebben gezet. Zo hoor je ook een vijfkoppig koor.

'Balcony Man', onze keuze van vandaag, is - ondanks de wiebelende keyboardklanken – een klassieke Cave-pianobewerking over een man die zich Fred Astaire op zijn balkon waant terwijl hij een dansje uitvoert in de ochtendzon. 'This morning is amazing and so you are... and what doesn't kill you, just makes you crazier.' Als je dit, begeleid door strijkers en pianoklanken, hoort, kan jouw dag toch niet meer stuk, dacht ik zo!