Oma Bonnie Raitt – Made up mind

Evarist Ganzelever
0 reactie(s)
Bonnie Raitt © Lindsey Turner

Tekst Evarist Ganzelever © Titelfoto Lindsey Turner

Dat de oudjes het live nog altijd goed doen, bewijzen de Rolling Stones, Kiss, Clapton... Maar ook de in 1949 in Californië geboren Bonnie Raitt staat er nog steeds.

Haar moeder was een pianist, haar vader een acteur. Haar eerste gitaar kreeg ze toen ze acht was. Het waren haar ouders die haar en haar broers aanmoedigden om muziek te gaan maken. Zo speelde ze als tiener gitaar op een zomerkamp en zong er voor de medekampeerders. Het was daar dat ze begon te beseffen dat ze talent had. In 1967 ging ze naar het Radcliffe College van Harvard. Een ervaring die haar activisme voedsel gaf. Ze verliet de universiteit in haar tweede jaar om naar Philadelphia te verhuizen en zich aan muziek te wijden.

Raitt begon te spelen met bekende muzikanten en scoorde in 1971 een platencontract bij Warner Bros. Haar eerste, titelloze album, werd warm ontvangen door pers en muzikanten. Ze maakte de weg vrij voor vrouwelijke gitaristen, maar had pas in 1977 succes bij het publiek met het nummer 'Sweet Forgiveness'. Daarna werd het zowat een decennium stil rond haar. Raitt worstelde in die periode met alcohol- en drugmisbruik. Ze bleef echter optreden, schrijven en albums maken tot in de jaren tachtig. Haar politiek activisme bleef springlevend. Zo reisde ze naar Moskou om deel te nemen aan het eerste gezamenlijke Amerikaans/Sovjet-vredesconcert.

In 1987 kwam ze van de drugs en alcohol af en keek nooit meer achterom. Ze focuste op discipline en kreeg daardoor meer zelfrespect. Raitt's eerste commerciële hit was 'Nick of Time' in 1989. 'Luck of the Draw' en 'Longing in Their Hearts' volgden met miljoenen verkochte albums.

Bonnie Raitt is niet alleen productief in meerdere genres zoals blues en rock, ze bracht ook muzikanten, mensen en landen samen door middel van muziek. En dit om te vechten voor haar doelen en overtuigingen.

Haar nieuwe single 'Made Up Mind' staat vandaag hoog in de hitlijsten.