Oogst op de bio-energieplantage in de Bosstraat

Jean Marie
1 reactie(s)

In het heel erg droge voorjaar 2010 plantte de UA 100.000 populieren en wilgen op een 18 ha groot stuk grond aan de Bosstraat dat eigendom is van de familie Mouton. Nog tot minstens 2014 loopt het        onderzoeksproject.

Hernieuwbare bio-energie wordt geproduceerd uit de houtsnippers van deze aanplant. Sommige bomen zijn nu al tot 7 meter hoog en dit voorjaar is de eerste oogst gepland. Hiervoor moest een ‘Energy harvester’ uit Denemarken worden gebruikt. De machine is gebaseerd op een suikerrietoogster uit Brazilië. De machine wordt voortgetrokken door een tractor op rupsen om niet te verzinken op de zompige velden. We woonden de demo bij op 25 januari. Op 3 februari komt Prins Filip ook een kijkje nemen. Het is een groot en duur project dat mee gefinancierd wordt door de EU en Vlaanderen.

Korteomloophout wordt ongeveer elke drie jaar geoogst. Nadien lopen de struiken en bomen vanzelf weer uit. Er kan tot zeven keer geoogst worden. Landbouwbedrijven en serres kunnen misschien zo minder afhankelijk worden van dure fossiele brandstoffen en zelf voorzien in eigen verwarming?
Een aanplant van 2 ha zou jaarlijks ongeveer 10.000 l stookolie besparen. Er zijn natuurlijk jaarlijkse kosten en na 21 jaar ongeveer moeten de planten ook volledig verwijderd worden met een bosfrees. Op die manier wordt ook de biotoop vernietigd. Natuurvriendelijkheid en biodiversiteit zijn heel belangrijk en korteomloophout (KOH) creëert alvast (jammer genoeg alleen tijdelijk) een grotere biodiversiteit dan koolzaad of maïs. Het gebruik ervan op onbenutte (industrie)terreinen is zeker een andere mogelijkheid en waarom geen kippen tussen de bio-energie laten scharrelen of andere dieren?

Niet alleen hier worden dergelijke projecten gestart. Alweer Zedelgem (zie ook Groene Pluim) speelt hier een voortrekkersrol en plantte begin 2010 2 ha aan. Wilgenvariëteiten (interessant voor bijen!) , zwarte els, boswilg en ruwe berk waren de andere soorten die werden aangeplant. Opzet ook hier is kleinschalige verwarmingsprojecten met KOH ondersteunen.

Verbranden is natuurlijk altijd een eindstadium en misschien zijn er nog andere mogelijkheden om de snippers te gebruiken? We denken hierbij aan kleinschalige compostering waarbij water door de hopen wordt geleid om het op te warmen en zo ook te voorzien in warmte-energie. De compost kan dan later gebruikt wordt om de humusarme gronden in Vlaanderen te verrijken?

Meer informatie over het wetenschappelijk project vindt u op http://webh01.ua.ac.be/popfull en op www.inagro.be organisator van dit initiatief.