Openmonumenten en siertoer

adminjan
0 reactie(s)

omdlogo_grijszwartOp 12 september van 10 tot 18 uur kan je tijdens de 22ste editie van Openmonumentendag in 210 gemeenten diverse monumenten, landschappen en archeologische sites bezoeken. In Lochristi nemen twee bedrijven uit de sierteelt deel.

De vier natuurelementen, vuur, aarde, water en lucht zijn dit jaar aan het feest.

Chicoreiasten en steenkoolmijnen, serres en ijskelders, sluizen en sassen, kanalen en rivieren, parken en oranjerieën, sporen en stations, windmolens en orgels, stokerijen en brouwerijen, brandweerkazernes en bakhuizen zijn her en der te bezoeken of te genieten.

Lochristi laat de bezoekers bekijken hoe de vier elementen de technieken in de bloemisterij hebben bepaald in heden en verleden.

Bloemisterij Albert Van Hecke (Zevenekendorp 132 (www.azalea-japonica.be) onderscheidt zich door zijn grote Japanse azalea's. De oudste zijn 80 jaar oud. Zowel in volle grond als in potten biedt het bedrijf vooral winterharde planten aan. De specialiteit is azalea-japonica met een diameter van 20cm tot twee meter.

Floréac op de Beerveldese Baan moeten we wellicht niet voorstellen? Het is vooral een logistiek platform voor handel en distributie van sierteeltproducten. Het bedrijf werd in 1954 opgestart en is internationaal actief. (www.floreac.be)

Meer informatie over de opengestelde en te bezoeken sites vind je op www.openmonumenten.be.

Een weekje later (19/9) eveneens van 10 tot 18 uur is er dan ‘Op de siertoer' waaraan twee sierteeltbedrijven uit Lochristi deelnemen.
Hier zijn drie elementen aan de orde: welvaart, milieu en mens. (www.opdesiertoer.be)

Je zou wat op wat meer variatie rekenen in deze twee totaal verschillende activiteiten en initiatieven en hopen op wat meer maar Lochristi heeft nu eenmaal weinig monumenten en landschappelijk waardevolle plekjes. Wellicht is het een gelegenheid om achter de schermen te kijken van nichespelers, de een al wat duurzamer dan de ander.