Papierslag of archiveren?

Evarist Ganzelever
0 reactie(s)
Papierslag archiveren

© Evarist Ganzelever

‘Sinds dagen was er in de omgeving van Antiochië geen enkel gewapende Turk meer te bekennen. Het was net of ze van de aardbol waren weggeveegd. Hoe verwonderlijk ook, de bezetting van de citadel, binnen de muren van de stad gelegen, hield nog altijd stand.

Maar ja, niemand van de kruisvaarders maakte zich daar zorgen over. Vroeg of laat zouden deze dappere Turken zich toch moeten gewonnen geven. Ze zouden gebrek aan voedsel en vooral aan drinkwater krijgen en niets voorspelde dat ze binnen afzienbare tijd hulp van buitenaf mochten verwachten.’…
‘Opgedragen aan al de lezers en lezeresjes van ZONNELAND, ZONNEKIND en VLAAMSE FILMKENS.’

De jaren zestig en Leopold Vermeiren publiceert de ene Rode Ridder na de andere.Avonturen die ik, samen met ontelbare leeftijdgenootjes, in één ruk uitlas.
Dat Vermeiren zijn boeken historisch rammelen, kunnen we hem vandaag nog vergeven, maar veel problematischer is het vijandsbeeld dat hij van elke Arabier schetst.
Messentrekkers, vrouwenhaters en bedriegerswaren het, waar uitgesproken goede katholieke kruisvaarders tegenover stonden.
Een verheerlijking van die rooftochten en een uit zijn perspectief getrokken geschiedenis van het Midden-Oosten waren ons deel, wanneer je, zoals ik, vertier zocht in het aanbod van de toenmalige Vlaamsejeugdlectuur.
Ideologisch totaal fout, maar ook nooit tegengesproken zolang ik op de lagere schoolbanken zat.Lang genoeg om je beeldvorming te beïnvloeden en vooroordelen vruchten te laten dragen.

Bladerend doorheen enkele exemplaren die ik nog op m’n zolder terugvond, nemen gevoelens van plaatsvervangende schaamte bezit van mij.
De verhaallijn is niet alleen krom, ook het moraliserende gegeven dat we vandaag als een boemerang terug in ons aangezicht krijgen, is alom tegenwoordig.
Waarden en normen die vermangeld worden op een manier zoals Leopold Vermeiren ze nooit had kunnen bedenken!