Papierveilige verkiezingscampagne?

Men wilde de openbare verkiezingsborden in Antwerpen bannen maar de Raad van State schorste deze beslissing van het stadsbestuur. Dit issue – onderwerp was hier nooit discussiepunt. We vroegen aan de lokale voorzitters of lijsttrekkers naar het belang van tuin- en aanplakborden, internetcampagne en papierveiligheid.

Hoe staat men hier tegenover dergelijk initiatief om de kakofonie van tuin- en aanplakborden te beperken? We vroegen ons ook af hoeveel kilo papier er in de bus valt de volgende weken en wat de rol is van een papierveilige campagne via internet – facebook?
Ten slotte vroegen we welke kandidaten een site hebben?

We publiceren de antwoorden in chronologie van ontvangst en Groen was er het snelst bij. Ook N-VA antwoordde binnen de kortste keren.

Groen met lijsttrekker Didier Van den Meersschaut:

“ Een correctere aanpak ware geweest dat men de borden op privéterrein verbiedt en enkel verkiezingsplakwerk toeliet op de beperkte gemeenteborden. Iets wat we als Groen Lochristi graag steunen. Verkiezingsborden zijn een noodzakelijk kwaad geworden, maar blijven een visuele vervuiling. Een verkiezingscampagne brengt inderdaad heel wat papier mee. We zetten dan ook graag in op de website en moderne communicatiekanalen zoals facebook en twitter. We beperken het papierverbruik zoveel mogelijk.

Het is natuurlijk wel de bedoeling dat de inwoner van Lochristi geïnformeerd naar de stembus kan vertrekken. We kiezen wel volop voor ecologisch papier (gerecycleerd/CFS) en een ecologische drukker om toch ook daar zo weinig mogelijk te vervuilen.

Een pure internet campagne gaat voorbij aan dat deel van de bevolking die niet noodzakelijk mee is met de nieuwe media. Hoewel steeds meer gepensioneerden goed met een computer overweg kunnen, blijft er nog altijd een groep die deze stap niet meer wenst te zetten. We mogen deze mensen niet uit het oog verliezen.

Ook kansarme gezinnen hebben niet steeds toegang tot het internet. Papier blijft dus nog wel enkele verkiezingen meegaan.

Ik heb eerlijk gezegd geen idee hoeveel kilo papier er in de brievenbussen belandt. Al zal het grootste aandeel daar duidelijk wel bij de Open VLD liggen, die met hun glossy magazine toch wel de kroon spannen. Ook de opvallende autocampagne-reclame zullen ze na de verkiezingen wel niet meer op hun auto laten plakken. Dit wordt dus een stapel plastiek in de vuilbak. Als signaal naar de bevolking kan dat tellen.

De hoofdaandacht gaat naar de website van de groep: http://groenlochristi.be. Daarnaast hebben ook enkele leden een eigen website/blog en dat zijn:

Didier Van den Meersschaut: http://didiervdm.typepad.com/logroen

Marleen Rogiers: http://www.marleenrogiers.be/

 

N-VA met lijsttrekker Tom De Sutter:

Het zijn lokale verkiezingen. In Lochristi is er geen sprake van een verbod of een debat wat dat betreft.

Het maken van affiches hoort bij verkiezingen. Zeker voor kleine partijen en nieuwe kandidaten biedt het mogelijkheden om zich kenbaar te maken bij de bevolking.

N-VA Lochristi houdt het drukwerk beperkt en zal in elk geval geen (verschillende) brochures van 64 blz. kleurdruk in de bussen droppen.

N-VA heeft beperkte folders waarin de kandidaten en de krachtlijnen van het programma worden voorgesteld. Daarnaast adverteren we in het magazine 9080 wat goed aansluit bij het doel om te informeren. Uitgebreidere informatie komt aan bod op de website.

Niet iedereen beschikt over internet zodat je wel degelijk ook drukwerk nodig hebt om mensen te informeren. Internet wordt steeds belangrijker en maakt het mogelijk om vlot te communiceren met een grote groep van de bevolking.

Afhankelijk van de interesse en de tijd die mensen willen vrijmaken kunnen ze op eigen tempo informatie verwerken die wordt aangeboden. Niet iedereen beschikt over internet zodat je wel degelijk ook drukwerk nodig hebt om mensen te informeren.

N-VA Lochristi maakt campagne als groep en op één adres: http://lochristi.n-va.be.

 

sp.a met lijsttrekker Dimitri Van den Bossche:

Ik ben voor het behouden van de gemeentelijke aanplakborden. Dit is voor vele kleinere partijen een ideale kans om "gezien" te worden door de inwoners van onze gemeente.

Wat wij echter wél een goed initiatief vinden is het "gentlemans agreement" zoals in Destelbergen, om geen aanplakborden, raamaffiches, … in het straatbeeld te laten verschijnen en het aantal officiële aanplakborden omhoog te trekken.

Natuurlijk poogt iedere partij zijn programma naar de burger toe te brengen, en daarvoor bestaan verschillende communicatiekanalen. Niet iedereen heeft toegang tot de nieuwe media, maar ook niet iedere partij heeft een budget om een boek van 60p in de bus te doen belanden. Een gulden middenweg is hier te kiezen. Met een kort pamflet pogen we de inwoners te bereiken met krachtige argumenten. Het programma kan steeds opgevraagd en verkregen worden op papier of electronisch.

Als sp.a Lochristi zijn we hard aan het werk om zoveel mogelijk communicatiemiddelen op te zetten. Een focus ligt zeker en vast op een site, maar belangrijker is de inhoud van de site. Daar werken we momenteel hard aan: eerst inhoudelijk werken, daarna pronken met de noeste arbeid.

Meer informatie: http://lochristi.s-p-a.be (in opbouw)

 

Open VLD met voorzitter en nr. 2 op de lijst Patricia Van De Weghe:

Dit is inderdaad bij ons nooit ter discussie gekomen. Onze partij is daar ook geen vragende partij in.

De plakborden zijn een onderdeel van campagne voeren. Men zou kunnen stellen dat het een stuk “folklore” is bij gemeenteraadsverkiezingen.

Wij zijn ervan overtuigd dat dit een te verwaarlozen impact heeft op het milieu.

Als partij zal Open VLD zich beperken tot twee brochures die bus aan bus bedeeld worden door de kandidaten.

Het gebruik van Facebook en dergelijke gaat inderdaad in stijgende lijn. Dit is een positief signaal tegenover het milieu, doch heeft ook zijn negatieve kanten. Door een “overkill” aan geposte zaken worden boodschappen/programma’s niet meer serieus genomen.

Er zijn bij mijn weten geen kandidaten die een eigen website hebben. Wel worden e-mailadressen vermeld zodat geïnteresseerde personen kunnen mailen naar de kandidaat in kwestie.

Meer informatie: www.openvldlochristi2012.be

 

CD&V met lijsttrekker Dirk Van Nieuwerburgh:
 
Verkiezingsborden zijn al altijd een onderdeel van de campagne geweest. Wij vinden dat deze vorm in de campagne behouden moet blijven. Borden zijn voor de kandidaten een mogelijkheid om zich creatief aan de kiezer te presenteren.

CD&V zal 2 folders verspreiden over de hele gemeente. Deze wegen samen minder dan 500 gram. Daarnaast hebben onze kandidaten de mogelijkheid om zelf folders op te stellen en te verdelen.

Het gewicht daarvan is ook beperkt (dunne en kleine folders). Ik schat dat de kiezer vanuit CD&V dus tussen 500 en 800 g papier zal krijgen.

Een internetcampagne bereikt nog altijd maar een deel van het kiezerspubliek. Dit is dus maar een deel van het gamma aan mogelijkheden om campagne te voeren.Bovendien zullen in de toekomst beperkingen opgelegd worden tav promotiefilmpjes en dergelijke, die nu al niet op radio en TV toegestaan zijn.

Ons volledige programma zal echter enkel op internet gepubliceerd worden. Enkel op vraag van de kiezer zullen we een papieren versie bezorgen. Wie een eigen site heeft, daar heb ik geen exact getal. In ieder geval een minderheid van onze kandidaten.

Meer informatie: http://www.cdenv-lochristi.be

Correctie op vraag van Dirk VN – lijsttrekker CD&V: ' Onze 2 folders wegen samen minder dan 100 gram. Met de folders van de kandidaten erbij, zullen we per kiezer eerder onder 300 gram blijven.'

 

Vlaams Belang met lijsttrekker Guy Burssens:
 
Dit onderwerp kwam aan bod tijdens een afdelingsvergadering in het voorjaar. Geïnspireerd door de lopende gesprekken in Destelbergen hieromtrent werd er beslist om geen tuinborden te plaatsen om verschillende redenen. De belangrijkste is dat verschillende studies uitwijzen dat het weinig impact heeft op de uitslag en dat de irritatiefactor hoog is. Het is ook een duur campagnemiddel, belastend voor milieu en tijdrovend voor de militant. Om die beslissing kracht bij te zetten werd ook beslist om de uitgespaarde middelen (500€) te schenken aan het project Heidebos van Natuurpunt onder het motto "we planten liever een boom dan een verkiezingsbord".
Als het aan ons ligt komt er in 2018 een akkoord zoals in Destelbergen, waar ook raamaffiches en reclamewagens uit het straatbeeld verdwijnen.

Omdat we toch wat zichtbaar in het straatbeeld zouden zijn worden de gemeentelijke borden wel gebruikt. Het is immers nuttig te informeren dat ook VB in Lochristi meedoet met de lokale verkiezingen. Maar ook hierover willen we nadenken. Het gemeentelijk infoblad zou ook kunnen gebruikt worden om die neutrale informatie onder de inwoners te verspreiden.
Ik denk dat iedereen zal antwoorden: té veel papier. Onze afdeling gebruikt enkel de folders die ons door de nationale partij aangeboden worden (een programmafolder en een kandidatenfolder). Slechts drie van onze kandidaten gebruiken persoonlijke prentkaarten met een foto op de voorzijde en 4 kernpunten op de achterzijde. Iedere kandidaat werd de vrije keuze gelaten.

Geen van onze kandidaten heeft een eigen site.

De rol van een papierveilige internetcampagne wint aan belang, maar ook daar kan ongewenste reclame irriteren en visueel vervuilen (denk maar aan spam en banners).

Scroll naar boven