Playing for Change, Chan Chan

Jean Marie
0 reactie(s)
Playing for Change, Chan Chan

Tekst - Foto Claudine

Compay Segundo (1907-2003) schreef in 1984 het lied ‘Chan Chan’. Eerst was het weinig populair. Maar toen hij het met de Buena Vista Social Club en geproduceerd door Ray Cooder in september 97 op hun album als  openingsnummer zette, werd het hun bekendste nummer: de Chan Chan waarmee ze wereldberoemd werden!

Over het lied vertelde Compay Segundo: “Ik schreef Chan Chan niet, ik droomde het. Ik droom van muziek. Soms word ik wakker met een melodie in mijn hoofd, ik hoor de instrumenten, alles is vrij duidelijk. Ik kijk over het balkon en ik zie niemand, maar ik hoor het alsof het op straat gespeeld wordt. Ik weet niet wat het zou kunnen zijn. Op een dag werd ik wakker en hoorde die vier gevoelige noten, ik gaf ze een tekst geïnspireerd door een kinderverhaal uit mijn jeugd, Juanica y Chan Chan, en je ziet het, nu wordt het overal gezongen.

Het nummer speelt zich af op het strand. Juanica y Chan Chan bouwen een huis en gaan naar het strand om wat zand te halen. Chan Chan verzamelt het zand en legt het op een "jibe" (een zeef voor zand). Juanica schudt de zeef, daardoor beweegt haar hele lichaam mee en dat prikkelt Chan Chan. De vier namen die herhaald worden, Alto CedroMarcanéCueto en Mayarí,  zijn plaatsen in de Cubaanse provincie Holguín.

Playing For Change, een beweging in 2005 door producer Mark Johnson gestart, wil mensen inspireren en verbinden en vrede brengen via muziek. Muzikanten van over de hele wereld worden via internet samengebracht om dezelfde nummers te spelen en met de opbrengsten worden muziekscholen opgestart in o.a. Afrika en Azië. Het eerste nummer dat de beweging realiseerde was een versie van 'Stand by Me' met maar liefst 35 muzikanten uit 10 landen. Het nummer is inmiddels al miljoenen keren bekeken. De opname hierbij van de ‘Chan Chan’ door Playing for Change dateert van 2015. De 12 muzikanten uit 7 verschillende landen doen het schitterend!
Dar de Cubaanse ‘Son’ vooralsnog ontbreekt op de Werelderfgoedlijst van UNESCO is vreemd. Zeker dat het er ooit nog van komt!