Raversijde

Jean Marie
0 reactie(s)

Het was niet alleen een koninklijk domein waar Prins Karel een hele tijd woonde maar ook een deel van de kustversterking zowel in WOI als in WOII. We brachten een bezoekje aan dit prachtige domein dat goed bewaard is gebleven en mooi werd gerestaureerd.

De kern wordt gevormd door het voormalige Koninklijk Domein van Leopold II. Hij verwierf vanaf 1902 een aantal gronden in Raversijde en liet er in 1904 een houten verblijf optrekken. Het werd door de Duitsers in 1914 in brand gestoken. Ze bouwden er een kustversterking. Na zijn regentschap kwam Prins Karel er wonen en verkocht het in 1981 aan de Belgische Staat.

Het domein is 50 hectare groot en de provincie wil vooral de klemtoon leggen op recreatie en cultureel toerisme.

Op het domein zijn liefst 60 constructies uit de beide wereldoorlogen met 2 km gangen. Er zijn verschillende musea. Zo kan je het huis van Prins Karel bezoeken.

De wandeling op de Atlantikwall duurt zo’n anderhalf uur. Nu 2014 nadert en de Westhoek zich opmaakt voor de herdenking van WOI zal ook Raversyde veel bezoekers ontvangen.

Het deel van de Eerste Wereldoorlog toont de stellingen van de batterij Aachen en werd gebouwd in 1915. Van deze batterij, de enige nog bestaande in haar soort, zijn twee observatieposten, vier geschutsbeddingen en een bomvrije schuilplaats bewaard gebleven.

De flora en fauna zijn ook best genietbaar en heel divers. Er komt een Masterplan aan. We kunnen alleen maar hopen dat de natuur gevrijwaard wordt.