Rias Baixas

Jean Marie
0 reactie(s)
Rias Baixas Lochristi Lozen Boer

© JMDB

Het is een kleine wijnstreek in het Noordwesten van Spanje (Galicië) waar je quasi alleen witte wijnen vindt gevinifieerd van de albarino druif. DO Rias Baixas en de Kamer van Kophandel van Vilagarcia de Arousa organiseerden een tasting in De Lozen Boer.

Deze wijnstreek strekt zich uit van Santiago de Compostela tot aan de Portugese grens en heeft 5 subregio’s. In Portugal (Minho) maakt men er de vinho verde mee. Hier wordt het albarinho.

Twaalf wijnbouwers en hun vertegenwoordigers waren afgezakt naar Lochristi. Proevers kwamen uit Liège en Alleur.

Eén domein werkt biologisch wat niet evident is in een streek waar de zon wel eens wegblijft en grijze kilte de wijngaarden teistert. Het is een piepklein domein (4.5 ha) waar organic albarino wordt gemaakt. www.bodegascorisca.com. Daar waar het rendement rond 12.000 kg per ha ligt, halen zij niet meer dan 3.000 kg per ha. Vooral meeldauw doet veel kwaad.

Onmogelijk om alle wijn te proeven uiteraard en alle wijnbouwers te bespreken maar her en der wijnpareltjes van frisheid en fruit ontdekt van deze druif.

Gezellig en uitgebreid walking dinner ook waar king crab, oesters, langoustines, tong en zalm geserveerd werden in toptapas.

Rias Baixas Lochristi

Rias Baixas Palacio de Fefinanes

Het oudste wijnhuis was er ook. Bodegas del Palacio de Fefinnanes  - www.fefinanes.com bottelt zijn wijnen nog steeds in de lange Elzasflessen die je ook in Duitsland en Luxemburg vindt. Dit doet men al een eeuwigheid omwille van de vele pelgrims die uit deze regio’s naar Santiago afzakten en zo een ‘thuisgevoel’ kregen.

Een opmerkelijke verschijning was de director van Agrodebazan, Jesus Alvarez Otero. Ook hier ‘Duitse’ flessen en bevlogen wijn. Het is één van de grotere spelers in deze regio.

Het is ongetwijfeld een mooie en vooral groene streek. Wie mee wil weten over de regio: www.doriasbaixas.com

Rias Baixas Agrodebazan

Rias Baixas zaal Hélène Lozen Boer Lochristi