Richard Strauss op .35 Don Quijote

Claudine
0 reactie(s)
Richard Strauss op .35 Don Quijote

Tekst - Foto Claudine 

“Waar muziek klinkt is er geen ruimte voor het kwaad.” (Cervantes-Don Quijote)
Don Quichot, de beroemde dolende ridder die met zijn knecht Sancho Panza het onrecht in de wereld wil bestrijden, is het hoofdpersonage in Cervantes’
boek ‘El ingenioso hidalgo don Quijote de la Mancha’ (1605 en 1615).

De roman is niet alleen het meest gelezen en vertaalde boek na de bijbel (1ste vertaling in het Nederlands in 1657) Aan de vernuftige edelman  is bovendien op de meest uiteenlopende manieren muzikaal gestalte gegeven. Telemann, Massenet, Ravel, Minkus, Rubinstein, Mendelssohn Bartholdy, Gerhard, e.a.  componeerden opera's, balletten, symfonische gedichten, liederen en musicals... met don Quichot, Sancho Panza, Dulcinea en Rossinante als inspiratie.

De Duitser Richard Strauss (1864 – 1949) componeerde dikwijls muziek waarin een verhaal, gedicht, schilderij te horen is of hij nam een historisch beroemd persoon in gedachten waarop hij zijn inspiratie kon botvieren.  Zo schreef hij muziek op de avonturen van Don Quichot, Don Juan en Tijl Uilenspiegel.
Don Quichot op .35, een symfonisch gedicht, componeerde hij in 1897. Het duurt ongeveer 45 minuten. De hoofdpersoon Don Quichot wordt uitgebeeld door de cello, zijn knecht Sancho Panza door de altviool en de mooie ingebeelde Dulcinea door de hobo.

Het fragment hieronder is de finale: ‘Wieder zur Besinnung gekommen’
Na gevaarlijke en verre reizen is Don Quijote uitgeput, verzwakt en de dood nabij teruggekeerd naar huis. Hij overschouwt zijn avontuurlijke leven geëvoceerd door muzikale fragmenten uit vorige thema’s. En tot slot weent de cello jammerlijk en diepwanneer de onfortuinlijke ridder sterft.

Integraal