Rosalie mijnen bon amie

Evarist Ganzelever
0 reactie(s)
Walter De Buck

Tekst - Foto Evarist Ganzelever

We likken onze wonden, het was een zomer zonder Gentse Feesten. Dan maar herinneringen bovenhalen. En waarom niet teruggrijpen naar iemand wiens naam voor eeuwig zal verbonden blijven met dit groots volksfeest?

Walter de Buck (Gent, 12 juli 1934 – 21 december 2014) was niet alleen een folkartiest, hij was ook een veelzijdig kunstenaar, Tekenen, schilderen, beeldhouwen, niks was hem vreemd. De Buck volgde een opleiding aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent en voltooide deze met grootste onderscheiding. In 1958 debuteerde hij als beeldhouwer op de Wereldtentoonstelling.

Verschillende prijzen voor beeldhouwkunst volgden en leverden hem een beurs voor een studiereis naar India op. Een ervaring die zijn latere kunstvormen zou beïnvloeden. Als medestichter van de vzw Trefpunt lag hij in 1969 mee aan de basis van de nieuwe start van de Gentse Feesten rond Sint-Jacobs. Hij legde zich toe op het zingen wat resulteerde in een aantal Gentse klassiekers die intussen tot het collectieve geheugen behoren. In 2013, het jaar voor zijn overlijden, deelde hij nog samen met Wim Claeys het podium.