San Mauro en Alie Doorten

Evarist Ganzelever
0 reactie(s)

Olijfolie is gezond en wordt de laatste jaren heel veel meer gebruikt in de Vlaamse keuken. We ontdekten een uitzonderlijke olijfolie uit Italië die ook Sergio Herman bekoort.

Alie Doorten is een Nederlandse die een internationaal advocatenkantoor leidde maar enkele jaren geleden haar roots verlegde naar de Sabijnse heuvels, net buiten Rome en er de Propietà di Doorten stichtte. Sinds 2004 produceert ze haar eigen olijfolie. In 2008 kocht ze een olijfgaard met 180 bomen aan de Via Mauro en zo ontstond San Mauro.

De allerbeste olijfolie was voor de Romeinen de ‘ Oleum Ex Albis Ulivas ‘.

Vroegrijpe olijven worden in november geplukt en leveren een olie op met een zeer lage zuurgraad, weinig peroxides en heel veel polifenolen. Deze stoffen werken ontstekingsremmend en hebben een anticarcinogene werking. Ze zijn ook heel goed werkzaam om LDL-cholesterol aan te pakken.
Gezond dus!

Na de pluk worden de olijven binnen de 24 uur koud geperst en ongefilterd opgeslagen. De olie heeft een zeer fruitig karakter met een licht kruidige toets van peper. Er zijn twee soorten van de San Mauro Novolio Extra Vergine, de Colline di San Mauro en de San Mauro Cultivar. De Colline is een blend van carboncella, frantoio en leccino-olijven. De BiCultivar bevat alleen leccino en frantoio-olijven, is licht, verfijnd en uitermate geschikt voor salades, vis en kip.

Deze topkwaliteit is ook Sergio Herman niet ontgaan. De productie is beperkt, het product uniek. Het is verkrijgbaar in Lochristi bij traiteur Mangetout, Dorp West en je betaalt € 9,50 voor 100ml, € 26.50 voor 750 ml en € 26.50 voor 500 ml in geschenkverpakking.

We konden al eens proeven. Een vleugje grof zeezout maakt het tot perfecte tongstreling.

Meer informatie: www.oliosanmauro.com

www.traiteur-mangetout.be