'Schilderen op ijs'

Evarist Ganzelever
1 reactie(s)

27101Het werd weer eens tijd voor wat boekpromotie. Ik vond namelijk een boek dat ik u niet wilde onthouden.

'Schilderen op ijs', een jeugdboek van de Oost-Vlaamse auteur Paul De Moor, kwam dit voorjaar uit. Het boek kwam er na gesprekken tussen de auteur en kunstenaar Luc Tuymans.

'Schilderen op ijs' wordt voorgesteld als een jeugdboek maar het is er eigenlijk één voor alle leeftijden. Paul De Moor beschrijft de kindertijd van Tuymans maar ook de periode waarin hij wereldfaam krijgt. Hij beschrijft het werk van Tuymans maar ook zijn 'zijn', hoe zijn werken tot stand komen en hoe hij naar kunst kijkt. Het boek is ook verrijkt met enkele werken van de kunstenaar.

Wie zichzelf een liefhebber noemt van het werk van Tuymans en van kunst in het algemeen, mag dit boek zeker niet missen.

'Schilderen op ijs' leest aanvankelijk vlot omdat de zinnen vrij kort zijn. Dat neemt niet weg dat het boek niet leest als een trein. Elk woord is van belang en de formuleringen zijn vaak subliem. De Moor is een topauteur binnen de categorie van de jeugdauteurs.

Ik las eerder 'Zo moet het gaan als er iemand is' over de ontdekkingsreis van Darwin. Het boek gaat helemaal niet zoals je denkt dat het zou gaan en dat maakt het dan ook weer zo genietbaar.

U weet wat te kiezen bij uw volgende trip naar de bib!