Shiro Kuramata, revolutionair designer in Gent

Jean Marie
1 reactie(s)

Bezocht de tentoonstelling van deze overleden kunstenaar in het Design Museum in Gent. De tentoonstelling loopt nog tot 24 februari en wie van kunst in gebruiksvoorwerpen houdt, moet zeker eens langsgaan.

 

De ontwerpen van Shiro Kuramata zijn gegeerd. Zijn vondigheid in acryl, glas en staaldraad zijn hoogstandjes in creatieve vormgeving. Zijn ‘Miss Blanche’ (een stoel in transparant plexiglas met rozen gevuld) is er te genieten.

De kunstenaar overleed in 1991. Hij werd amper 56. Hij experimenteerde ook met aluminium en metaalgaas, waarmee hij meubelen ontwierp.

Zo worden zijn ontwerpen beschreven: “Terugkerend thema in het werk van Kuramata is de ironie van functie en vorm. Zijn meubilair lijkt vooral licht en ook ogenschijnlijk transparant. Kuramata was dan ook altijd op zoek naar vernieuwende, niet eerder gebruikte materialen. Zo vond hij een manier om vaste vormen vloeibaar te doen lijken. Hij kon echt verassende effecten brengen en zijn werk neigt sterk naar het poëtische; je zou zelfs kunnen stellen naar het spirituele.”

MoMa en het Metropolitian Museum in New York stellen permanent collecties van hem tentoon en veel bedrijven namen zijn ontwerpen over.

“ Vanaf het prille begin en doorheen zijn hele loopbaan zette Shiro Kuramata de zoektocht voort naar de fundamentele betekenis van ontwerp. Of het object nu een tafel of stoel is, een schap of een lichtarmatuur, ontwerp krijgt vorm op het moment.

Mensen zijn steeds in beweging, wijzigen hun houding en uitdrukkingen doorheen de tijd, terwijl meubilair een silhouet is van deze houdingen en emoties, bevriest het vanaf het ogenblik dat het wordt ontworpen. Dit is tegenstrijdig en tegelijkertijd moeilijk voor de ontwerper om te verkroppen.

Hoe eenvoudig en makkelijk zou ontwerp wel zijn mochten meubilair en verlichting mee veranderen met de emoties en houdingen van mensen.

In een wereld waar alles verandert, is het echter het lot van ontwerp om houding en uitdrukking in het moment te bevriezen.”

Het was puur genieten van absolute kunst in design.

Je vindt het Design Museum vlabij het Gravensteen in de Jan Breydelstraat 5.

De toegang kost maximaal 5 euro want er zijn heel veel reductietarieven.

Meer informatie: www.designmuseumgent.be