Shoes or no shoes

Evarist Ganzelever
1 reactie(s)

dsc_1349Voor de grootste etnografische schoenencollectie ter wereld moet je in Kruishoutem zijn. Meer bepaald in het schoenenparadijs Sons of 'Shoes or no shoes'. Naast de etnografische collectie vind je in dit prachtige museum ook de moderne collectie (schoenen van kunstenaars en schoenen getransformeerd in kunstobjecten) en de designerscollectie, of zoals de gids het zo mooi zei: het dessert!

We dragen al heel ons leven schoenen. Sommigen om puur praktische redenen, anderen omdat ze er doodgewoon dol op zijn. De etnografische collectie in het museum is de meest uitgebreide en vertelt ook de boeiendste verhalen. Ik wil jullie laten kennismaken met enkele opvallende paren.

dsc_1376Zo heb je de eerste duikersschoenen. Elke schoen is verzwaard met 12 kilo lood.
.
.
.
.

syrie

© shoesornoshoes.com

Deze hoge stelten droegen de kindbruidjes in o.a. Syrië. Deze meisjes waren soms amper 10 toen ze werden uitgehuwelijkt en ze droegen deze schoenen omdat ze groter zouden lijken. Ze zien er immens onhandig uit, inderdaad. Je kon er niet gewoon op lopen. Langs beide zijden werden de meisjes ondersteund.

wijn

© shoesornoshoes.com

.
.

Deze schoenen hebben aan de onderkant schuin ingeslagen nagels. Men droeg deze schoenen om druiven plat te stampen in Frankrijk om er dan wijn van te maken.

.
.
.

kastanjes

© shoesornoshoes.com

Dit paar had een gelijkaardig doel: de pinnen dienden om wilde kastanjes te ontbolsteren in de Ardèche. Men gebruikte kastanjes om leer van te maken.

.
.
.
.
.
.

china

© shoesornoshoes.com

Het is bekend dat in China de traditie heerst om als vrouw hele kleine voetjes te hebben. Deze schoenen tonen dat. Soms waren de voeten amper  7 cm lang! Al van kindsbeen af werden de voeten ingebonden. Men stierf vaak aan de gevolgen van dit absurd schoonheidsideaal, nl. aan koudvuur.

.
.
.

© shoesornoshoes.com

© shoesornoshoes.com

Deze schoen valt op door zijn krullende tip. Onder meer Indiase mannen droegen wijde broeken en dat was onhandig toen ze op trappen liepen. Vandaar deze gekrulde tip, je kon daar makkelijk je broek achter steken en zo struikelde je niet over je eigen voeten.

.
.
.

Hoe kwam deze etnografische collectie nu tot stand? Verzamelaar William (Boy) Habraken werd geboren in Eindhoven. Zijn vader bezat een schoenenwinkel dus de liefde voor schoeisel kreeg hij met de paplepel mee. Toen hij 20 was verliet hij de zaak van zijn vader en startte een eigen groothandel import in schoenen op. Hij reisde hiervoor de hele wereld af en verzamelde schoenen van overal. Dit is de collectie van SONS: meer dan 2700 paar schoenen uit meer dan 155 landen en gebieden of de grootste etnografische verzameling ter wereld!

Je vindt ook een moderne collectie in het museum. Het is een kunstproject van Veerle Swenters en Pierre Bogaerts, een Antwerps schoenmakerskoppel, waarmee ze 18 jaar geleden van start gingen. Ze schreven allerlei kunstenaars aan met de vraag of die hun atelierschoenen wilden afgeven voor hun collectie. Het koppel kreeg de schoenen van o.a Roger Raveel, Panamarenko, Jan Fabre, Arman, Richter, Long en Wesselman. Nog interessant om weten, voor geen enkel paar moest het koppel betalen. De kunstenaars transformeerden hun schoenen ook in kunstobjecten wat deze tentoonstelling doet pieken op de creativiteitsradar!

De derde expostie in het museum is de designerscollectie, ook verzameld door William Habraken. Hier vind je unieke exemplaren van de 20ste eeuw van klinkende namen zoals o.a. Manolo Blahnik, Jimmy Choo, Vivienne Westwood, Christian Louboutin en Ferragamo.

Christian Louboutin

Christian Louboutin

dsc_1388

Vivienne Westwood

Praktisch: open op donderdag, vrijdag en zaterdag van 13u30 tot 17u30. Gesloten op feestdagen. Adres: Vandevoordeweg 2, 9770 Kruishoutem
www.shoesornoshoes.com