Sint-Niklaaskerk krijgt wereldse bestemming!

Evarist Ganzelever
12 reactie(s)
Sint Niklaaskerk Lochristi

© JMDB

Het zat er al een tijdje aan te komen, de dalende cijfers over het aantal kerkgangers logen er niet om: er is leegstand in het bakstenen huis van de Heer. En dat is ook de Gentse bisschoppelijke generale staf niet ontgaan.

Onlangs nog fusioneerden de parochies Desteldonk, Mendonk, Oostakker, Sint-Kruis-Winkel, Lochristi en Wachtebeke nog onder de nieuwe naam Bavoparochie. Samen goed voor elf kerktorens. Gezien de kerk van Hijfte de nieuwe centrumkerk wordt voor Lochristi, lijkt dit te betekenen dat in de Sint-Niklaaskerk in Lochristi veel ruimte vrijkomt voor een herbestemming. Volgens goed geïnformeerde bronnen uit de omgeving van de kerkfabriek gaan er ernstige stemmen op om, geïnspireerd door de Holy Food Market in de Gentse Baudelokapel, de Lootse dinsdagmarkt onder te brengen in de kerk. Nog volgens diezelfde bronnen hoeft dit geen afbreuk te doen aan de missie die het kerkgebouw oorspronkelijk belichaamde, namelijk: mensen samenbrengen en dingen laten delen in een levende gemeenschap.

Verse dadels en klapke doen?

Zo zijn er heel wat dorpelingen die vandaag niet alleen op zoek zijn naar zingeving, maar zich onder andere ook afvragen waar ze heen kunnen om bijvoorbeeld verse dadels te kopen en meteen hun eigen verbaal eitje leggen. Het kerkgebouw is dan ook een historisch kruispunt waar verleden en heden elkaar kunnen ontmoeten en dit in een unieke omkadering waar weersomstandigheden geen excuus meer zijn om thuis te blijven. Men wist ons ook nog te vertellen dat er reeds verkennende gesprekken hebben plaatsgevonden met een gespecialiseerd studiebureau. Dit met het oog op het bekomen van een strategisch advies waarbij een inschatting van de financiële of economische mogelijkheden van het project wordt onderzocht.

(Noot redactie 2/4/2017: en gisteren was het ......)

Sint Niklaaskerk Lochristi