Snoepjeswijn: Aged Tawny Port Sandeman

Jean Marie
0 reactie(s)
Aged Tawny Port Sandeman

© JMDB

Ze vieren hun 225 jaar met een unieke verjaardagscollectie en een nieuwe look. ‘The Don’ - silhouet à la Zorro – is hun handelsmerk.

George Sandeman startte alles op in 1790 toen hij zijn Schotland verliet en richting Portugal trok om er in de Dourovallei een ondertussen wereldvermaard porthuis op te richten.

De fles 20 years old Tawny port werd al die tijd gelagerd in kleine eiken vaten en is een vineus geheel geworden, van framboos tot amberkleurtje, met mooie fijnen tranen, die aan het glas kleven.

De fijne houttoets en het gekonfijt fruit (abrikoos - perzik) evolueren in het glas met noties van vanille en honing maar ook rozijntjes en gedroogde vijg. Amandelnootjes komen wat later net als de zeste van sinaasappel.

Gedetailleerde productgegevens staan op de fles en de kleur verschilt naargelang lichtinval en rijpheid of leeftijd. De fles wordt klassevol afgesloten met een glazen vinolokdop.

Tawny ports kan men na opening nog enige tijd probleemloos bewaren aangezien het een geoxideerde versie is net als Colheita. De Vintage en LBV ports moeten veel sneller gedegusteerd worden.

Jammer dat we hier te lande porto drinken als aperitief en zo ook de andere wijnen bij een feestelijke maaltijd verknallen. Dit past eerder bij een stukje fondantchocolade, taart, misschien foie gras of desserts zoals crème brulée en gedroogd fruit.

Zelf degusteer ik deze 20 aged years tawny portp graag zonder meer, druppelsgewijs lekker ’s avonds met warme gezelligheid net voor het slapen gaan.