Superfoods

Hadewijch
1 reactie(s)

Bent u bekend met de zogenaamde superfoods? Chia-zaden, tarwegras, goiji-bessen, lijnzaad en hennepzaad zijn de bekendste voorbeelden. Deze producten kennen momenteel een grote populariteit. Vroeger vond je ze in gespecialiseerde zaken, tegenwoordig koop je ze bij Kruidvat.

Nu moet ik toegeven dat ik al veel gelezen had over die zogenaamde superfoods. Ik wilde ze dus ook wel eens ontdekken en uitproberen. Ik dacht dat ik naar natuurwinkels moest lopen om ze te halen, maar blijkbaar kan ik ze kopen bij Kruidvat. Dit betekent dat de superfoods ondertussen in het mainstream-circuit zitten.

Momenteel gebruik ik chia-zaden en hennepzaad. Ik doe ze bij yoghurt, muesli of een smoothie. Chia-zaden smaak je niet echt, maar ze staan bovenaan de lijst van superfoods met hun omega 3, calcium, ijzer, magnesium, proteïne, fosfor, vezels en antioxidanten. Hennepzaad smaakt naar peulvruchten en zijn een smaakvolle toevoeging bij yoghurt of muesli. Hennepzaad bevat vooral een hoge dosis eiwitten, onverzadigde vetzuren en vezels.

Als je superfoods intypt in je zoekmachine, dan vind je 1001 sites die bevestigen dat ze wonderen doen, gezond zijn en vooral veel meer essentiële voedingselementen bevatten dan het doorsnee fruit-, groenten- en visgamma. Chia-zaden bijvoorbeeld bevatten volgens chiazaden.org acht keer meer omega 3-vetzuren dan zalm. En als je wat verder googlet vind je meer van deze vergelijkingen.

Zoals ik al zei vind je de ene ophemeling van de superfoods na de andere op het internet. Tot ik op een artikel botste dat verscheen op demorgen.be: 'Voedingscentrum maakt gehakt van superfoods-hype'. Het Voedingscentrum is een Nederlandse autoriteit die de consument eerlijke, onderbouwde en onafhankelijke info geeft over een gezonde, veilige en meer duurzame voedselkeuze. Zij beweren dat deze zogenaamde superfoods helemaal niet zo super zijn. Eerst en vooral hebben we ze niet echt nodig. De voedingsstoffen die in chia-zaden en dergelijke zitten, kunnen we ook uit fruit, groenten, vis, brood en groene thee halen. De superfoods mogen ook niet eenzijdig gebruikt worden en mogen het basisvoedsel, zoals eerder genoemd, niet gaan vervangen.

Ik onthoud vooral dat mijn gewone dagelijkse portie fruit en groenten volstaan om essentïele voedingselementen binnen te krijgen. Toch gebruik ik mijn superfoods nog hoor, maar ze vervangen geen andere voedingsmiddelen. Dat hebben ze trouwens nooit gedaan.

Conclusie van dit alles, de naam superfoods is niet zo goed gekozen, een lekkere blozende appel uit de tuin of een heerlijke biologische broccoli, zijn die naam misschien zelfs meer waardig. Popeye at trouwens ook maar doodgewone spinazie, boordevol ijzer! ;)

Wie wil kan het volledige artikel hier raadplegen: http://www.demorgen.be/dm/nl/993/Gezondheid/article/detail/1806480/2014/03/06/Voedingscentrum-maakt-gehakt-van-superfoods-hype.dhtml