Tenten en torens in New York

Thomas
0 reactie(s)

Terwijl in het hartje van de financiële wereld, op een boogscheut van Wall Street, het nieuwe WTC-complex in een ijltempo ongeziene hoogtes koloniseert heeft de politie de burgerbeweging ‘Occupy Wallstreet’, die zijn tenten had opgeslaan in de schaduw van de toren, verwijderd.

De contrasten kunnen bijna niet groter. Een allegaartje van studenten, overbetaalde New Yorkers met een missie en daklozen keken toe hoe 3000 arbeiders dag en nacht werken aan wat volgens de architect 'een symbool van de democratie en vrijheid wordt.' 'Er is moed nodig om zich niet weg te stoppen en zijn waarden uit te dragen.' Volgens anderen is het een gigantische middelvinger naar de wereld en een krampachtige poging om de tanende Amerikaanse wereldhegemonie te doen vergeten.

Als een feniks herrijst de toren uit zijn as. Elke week komt er een verdieping bij tot de hoogte van 1776 voet is bereikt. 1776 was het jaar van de Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring.

De tempel in wording weerkaatst het zonlicht op zijn schilden en dompelt de omgeving in een vervreemdend, onaards licht. Aan de schaduwzijde van de toren echter, smeken daklozen om hun plaatsje in de zon. Ironisch te zien hoe geld noch moeite worden gespaard voor dit project terwijl het net hier in Lower Manhattan was, waar het lot van honderdduizenden nieuwe Amerikaanse daklozen werd bezegeld.

Waar de rest van de ‘Occupiers’ concreet voor staan is niet altijd duidelijk. Ook de gemiddelde Amerikaan snapt het niet helemaal, en vindt dat de beweging zijn pijlen op de verkeerde groep richt, zo blijkt uit een enquête van Time. Uit diezelfde enquête blijkt ook dat dubbel zoveel Amerikanen toch een meer positief beeld hebben over de ‘Occupy Wallstreet’ beweging, dan over de Tea Party.

De bouwvakkers die zich in en rond de toren scharen lijken vaak patriottisch te zijn, 'trots om te kunnen helpen Amerika weer op te bouwen.' Samen met blanke Amerikaanse patriotten werken Afro-Amerikanen, Puertoricanen en heel wat Mohawks aan dit luchtkasteel. 'De indianen zijn sinds generaties goedkope arbeidskrachten zonder hoogtevrees.' Geld verdienen en overleven is de gemeenschappelijke deler. Het is gevaarlijk en hard werk.

En de toevallige voorbijganger, die bekijkt het ganse gebeuren vanop een afstand met een bedenkelijke, vaak wrange blik en met bezorgdheid om de toekomst.