Un vignoble en Normandie? Jazeker!

Jean Marie
1 reactie(s)

Dit jaar geen specifieke wijnstreek in het vooruitzicht maar toch vonden we er ééntje in Grisy, een deelgehucht van een klein dorpje, Saint-Pierre sur Dives. Les Arpents du Soleil heette ons van harte welkom en we bleven er de ganse namiddag.

Gérard Samson was in een vorig leven notaris en liet zijn notariaat over om wijn te gaan verbouwen. Hij werd meteen de jongste ere-notaris van Frankrijk en plantte in 1995 zijn eerste wijnstokken op een heuvelrug in Normandië.

Er heerst een microklimaat dat droog en warm is op de zuidgerichte heuvelflank met 25 dagen minder regen dan de grote stad vlakbij, Caen. De bijna constante lichte bries waait de wijngaard in de kortste keren droog en zo worden schimmels weggeblazen. Hij ontdekte dit wijnplekje niet zelf want vanaf de Middeleeuwen tot het einde van de 18e eeuw was er al wijnbouw op deze plek die ze ‘Le Soleil’ heetten. De wijnbouwer ploos het allemaal uit.

 

Het wijndomein is momenteel 5 hectare groot en er wordt nog wat bijgeplant. Meer kan echt niet. Zijn ‘coup de coeur’ in de Guide Hachette bewijst dat er kwaliteit wordt gemaakt.

Momenteel is het een IGP-wijn (indication géographique protégée) – voordien een Vin de Pays. Verder wil Gérard niet gaan omdat een AOP hem te veel in een keurslijf zou duwen en dat is net wat hij achterliet.

Flora en fauna zijn hier mediterraan. Je vindt er wilde orchideeën, tijm en oregano net als hagedissen en zeldzame vlinders. Tussen de wijnranken laat hij het gras en de kruiden groeien die dan (wanneer te hoog) eens gemaaid worden.

Hij maakt op deze kleine oppervlakte 6 verschillende wijnen van druiven die je in Duitsland of de Elzas vindt (Pinot Gris – Auxerrois – Müller Thurgau) of in Bourgogne (Chardonnay – Pnot Noir).

Zijn variant ‘Vert Olive’ krijgt er nog een klein beetje Sauvignon Gris bij.

De rondleiding duurt normaal zo’n 2 uur maar deze ‘wijnaudiëntie’ overschreed de 4 uren. Zo gepassioneerd bleef hij alles uitleggen, ook bij de proeverij waar hij me degustatiefiches liet invullen om te zien of zijn bevindingen overeen stemden met wat een sommelier uit Vlaanderen erin ontdekte.

 

Tijdens de proeverij zakten we ook af richting wijnschatkamer waar we uit het vat de wijn konden proeven die straks op fles gaat. Unieke wijnen, zeker zijn pinot noir die zo mooi uitgerijpt is. De oogst gebeurt steevast in de tweede helft van oktober en dat is laat.

Speciaal ook zijn de flessen. Geen 75 cl maar altijd 50 cl. De prijzen variëren rond 10 euro en ik sloeg een kleine voorraad in voor de cursussen die er in september aankomen.

Wie proefde al wijn uit Normandië? Ik tot die dondermiddag niet. Verrassende ontdekking en ontmoeting.

De rondleiding op donderdagnamiddag kost 6 euro, degustatie inbegrepen.

Meer informatie: www.arpents-du-soleil.com