Van Bouzy tot bijna in Reims

Jean Marie
0 reactie(s)
Champagne Bouzy

© JMDB

Tijdens deze bubbelvakantie reden we ook de andere richting uit, naar Reims en ook daar raakten we niet. De stad bezochten we al verschillende keren en de kelders van Taittinger blijven – naast de kathedraal – indrukwekkend.

La Coupole Mont Sinaï

Les Faux de VerzyOnderweg hielden we halt midden de prachtige loofbossen van de Montagne de Reims om de schutskoepel te bekijken die door de Fransen gebouwd en bemand werd in de Eerste Wereldoorlog. Men had een enorm vergezicht over de vallei waar hoog boven de andere heuvel de Duitsers zich hadden verschanst. Deze verdedigingslijn ligt op de Mont Sinaï.

Aan de andere kant van de weg kom je bij ‘Les Faux de Verzy’ waar de kruinen van de beukenbomen de grond raken. Dit fenomeen komt heel zelden voor en het is dan ook wat sprookjesachtig, precies bonsais. Dicht bij de bomen kom je niet. Ze worden afgeschermd voor al te opdringerige bezoekers en wandelaars. De wandellus die zomerdag schonk ons natuurlijke rust.

Le Phare Verzenay

Even verderop in Verzenay zijn er geen restaurants maar kan je wel het Ecomusée bezoeken ‘Le Phare’. De vuurtoren hoog op een heuvel domineert het landschap en werd oorspronkelijk gebouwd door Joseph Goulet om zijn champagne te promoten. Tijdens WOI was het een uitkijkpost en nadien raakte het zwaar in verval tot aan WOII toen de Amerikanen er een post uitrusten bij de Bevrijding. Later werden Heidsieck en in 1972 Mumm eigenaar van deze toren. Onder de toren is een mooi museum gebouwd die de geschiedenis schetst van de Champagne en hoe seizoen na seizoen gewerkt wordt om deze edele bubbels te maken. – www.lepharedeverzenay.com

Na de middag en zonder lunch gingen we aanbellen bij Hugues Godmé – www.champagne-hugues-godme.fr – een biodynamisch bedrijf. De keuze voor Bio zorgde hier voor een opsplitsing tussen broer en zus. Zij werkt ‘klassiek’ verder. Hij koos voor een andere weg. We belden totaal onaangekondigd aan en hoewel het verlofperiode was, werden we in de kelders uitgenodigd en volgde een uitgebreide proeverij.

In de late namiddag nog Cuperly in Prunay – www.champagne-cuperly.com en ook daar zomerse rust maar ook tijd om hun champagneverhaal te vertellen en te laten degusteren. Zij werken niet alleen Bio.
Tijd werd het om terug te keren naar Bouzy en nog een laatste Champagneavond te ruiken en te proeven. Jammer misschien maar we gaan er ongetwijfeld terug voor een nieuwe belletjestocht en genieten ondertussen van een voorraadje. Ondertussen snoeide de boer een laatste keer en was de oogst bijna plukklaar. Het belooft een mooi wijnjaar te worden, niet alleen daar.

Laatste snoei Champagne

Champagne panorama tafel