Van de Boswijzer word je niet wijzer

Kwam er nu bos bij in Vlaanderen of helemaal niet? De Boswijzer is alleszins een flopwijzer. Vlaanderen is bosarm met slechts 12% terwijl het gemiddelde zo’n 35% is maar de Boswijzer bracht positieve cijfers. Ook hier?

Misschien wonen wij nu in een heel bosrijk gebied? Is Lochristi nu echt de jungle of het oerwoud in de rand van Gent?

Uit een studie van de Boswijzer door de KU Leuven blijkt dat opgehoogde gronden, serres en een groepje bomen van meer dan 3 meter hoog als bos zijn ‘ingekleurd’.

Zo zou er 8.000 ha zijn bijgekomen de laatste jaren maar de foutenmarge zou zo’n 7.000 ha zijn. Ook een struweeltje van 0.5 ha is bos. Veel ‘bossen’ zijn geen groene longen maar kale troosteloze (glazen) vlakten.

Er was de afgelopen jaren al veel kritiek op het cultuurbeleid van Minister Schauvliege en ook haar natuurbeleid is (zachtjes!) voor kritiek vatbaar.

Vlaanderen wordt verder ontbost ondanks geboortebossen – Curieusbos en initiatieven zoals ‘Bos voor Iedereen’.

Bovendien moet je nog een plekje vinden om al die bomen in de grond te steken. Dan is het nog zo’n 10 – 20 jaar ‘ even geduld’ eer je de bladeren onder de laarzen voelt ritselen of een plekje schaduw kunt vinden onder de kruin.

Ondertussen shoppen we gezonde lucht in het buitenland en kopen we daar ‘schone lucht’ om de Europese normen voor CO² uitstoot en fijn stof te halen.

Ook gemeenten zullen het in 2014 met minder moeten doen nu de samenwerkingsovereenkomsten worden stopgezet. Ongetwijfeld zullen veel duurzaamheidambtenaren naar een andere job moeten uitkijken.

Lochristi wil het beleid van de afgelopen verder zetten, ook zonder convenant of subsidies. Dat bleek op de laatste milieuraad van 2013.

Scroll naar boven