Verbeke Foundation, zeker eens bezoeken

Evarist Ganzelever
0 reactie(s)
Verbeke Foundation

© Evarist

‘Onze tentoonstellingsruimte wil geen oase zijn. Onze presentatie is onaf, in beweging, ongepolijst, contradictorisch, slordig, complex, onharmonieus, levend en onmonumentaal, zoals de wereld buiten de museummuren.’

En met dat gevoel ga je dan ook naar huis na een bezoek aan deze private kunstsite die geopend werd op 1 juni 2007 door kunstverzamelaars Geert en Carla Verbeke - Lens.

Het ene ogenblik waan je je op soort freakshow, zeg maar een rariteitenkabinet, wat later wandel je door een landschap waar precies een tsunami passeerde om dan weer stil te staan bij installatiekunst om duimen en vingers bij af te likken.

Verbeke Foundation

Verbeke Foudation is een kruispunt waar cultuur, natuur en ecologie samenkomen.

De loodsen van het vroegere transportbedrijf van Geert Verbeke werden omgebouwd tot unieke expositieruimtes en herbergen een indrukwekkende verzameling van moderne en hedendaagse kunst.

Verbeke Foundation

Bovendien biedt deze ‘kunstenvrijplaats’ ook kansen aan jonge en experimentele kunstenaars, en dat zie je meteen.

Met zijn 12 hectare natuurgebied en 20.000 m² overdekte ruimten is de Verbeke Foundation één van de grootste privé-initiatieven voor hedendaagse kunst in Europa. Eén hangaar werd ingericht om de uitzonderlijke verzameling collages en assemblages tentoon te stellen, wat al een expositie op zich is.

Het kunstenmekka Verbeke biedt vooral diversiteit. Zo is deze onder meer een plaats waar bio-artiesten en dito kunstenaars wortel hebben geschoten en er werken met levende materialen (planten en dieren). Kunst die je confronteert met de vergankelijkheid. Ook schroot krijgt binnen het Verbeke-domein  een tweede leven, al is de grens tussen afval en kunst soms vaag. Het is een oneindig groeiproces dat maar blijft prikkelen.

Kunstenaars kunnen er trouwens in residentie, waardoor de Foundation, zoals een ademend organisme, er elke dag anders uitziet.

Verbeke Foundation - Westakker (E34 afslag Hulst) 9190 Kemzeke (Stekene) - www.verbekefoundation.com

Verbeke Foundation