Waar kunnen we openbaar pissen in onze gemeente?

Evarist Ganzelever
1 reactie(s)
openbare toiletten

© Evarist

Je moet al een ingewijde zijn om te weten waar je GAS-boetevrij je behoefde kan doen. Er zijn wel een paar plaatsen waar je een noodstop kan maken wanneer het water je aan de lippen staat, als je ze tenminste weet te vinden.

Een paar gedateerde urinoirs en doffe wc-potten achter scheef hangende deuren zijn me bekend. Niet zo fris uitziende locaties zijn het, hoekjes waar je in normale omstandigheden je neus voor ophaalt, maar die, wanneer je blaas op springen staat, een dankbare oplossing of verlossing zijn. Uit mijn tijd van bij de jeugdbeweging weet ik dat er zich aan De Kring in de Dekenijstraat toiletten en urinoirs bevonden die een officieus publiekelijk karakter hadden. Een pitstopplaats die zowel door kerkganger als passant werd aangedaan. En zo zijn er nog wel soortgelijke hoekjes die zich lenen voor een afwatervluggertje. Maar wat met iemand die nieuw is in de gemeente en hier geen weet van heeft? Vooral wanneer je bijvoorbeeld op de dinsdagse markt in Lochristi rondloopt en geen overbevolkte zaak wil binnenstappen. Naar het gemeentehuis dan maar, ook daar gaat men wellicht op de pot. Zaffelaredorp heeft dan wel enige ‘ontlastinginfrastructuur’.

Onder de toren en binnen de kerkhofomheining vind je nog sporen van prehistorische wc’s die eventueel als noodstop kunnen dienen. Verstand op nul en de broek open of afsteken.

De eerste sanitaire hulp bij hoogdringendheid is er in de overige deelgemeenten niet veel beter aan toe. Bij mijn weten is er binnen onze grote en flink bevolkte gemeente nergens enige bewijzering, aanduiding of pictogram te vinden die verwijst naar het dichtstbijzijnde toilet, mocht dat laatste er zijn.

En van mensen is geweten dat ze in cirkels beginnen te lopen eens ze het noorden kwijt zijn. Afnijpen, een café binnenstappen of naar huis rijden blijven zowat de enige legale opties als je voor ogen houdt dat je blaas laten leeglopen aan de rand van een maisveld of bouwvallig geveltje zogenaamde kleine criminaliteit is!