Zeg het met prentenboeken

Hadewijch
0 reactie(s)

Kinder- en prentenboeken zijn er in de eerste plaats voor kinderen. Dit sluit niet uit dat ook volwassenen fan kunnen zijn. Genieten van de prenten van gerenommeerde illustratoren. Goede verhalen om duimen en vingers bij af te likken. Bespreekbaar maken van moeilijke onderwerpen. Ik houd ervan. De manier waarop ze zijn vormgegeven, de kleuren, de geur, het verhaal, .... Kunstwerken op zich!

'Grote Boom is ziek' van Nathalie Slosse. Grote Boom is ziek;  ze ontdekken houtwormpjes onder zijn schors. Hij geeft samen met zijn beste vriend, Snuiter de egel, de moed niet op. Maar Grote Boom wordt steeds zieker en verliest zijn bladeren. De auteur schreef dit boek toen ze borstkanker had. Ze vond geen gepaste lectuur om het nieuws aan haar kinderen te vertellen en schreef daarom dit ontroerende boek.

'De duif die niet kon duiken' van Edward van de Vendel, geïllustreerd door Alain Verster. Deze illustrator gebruikt een speciale doch herkenbare techniek. Werd bekroond met de prijs: Best Vormgegeven boek in 2012. 'Een verrassend prentenboek dat met veel humor aangeeft dat je op meer dan één manier kunt slagen.'

'De kleine woordendief' van Nathalie Minne. Collagetechnieken en strakke vormen vertellen het verhaal van een mannetje dat woorden steelt, ze sorteert en opslaat in bokaaltjes. "De mooiste woordjes vindt hij de woordjes die uit de verhaaltjes komen die aan de kinderen worden verteld. Hij kijkt hoe ze langzaam opstijgen en verdwijnen in de stilte van de nacht."

'Mare en de dingen' van Tine Mortier en Kaatje Vermeire gaat over Mare en oma die twee handen op één buik zijn. Tot oma op een dag ziek wordt en haar woorden verliest. Bekroond met de Grote Prijs Picturale Ronse.

'Buurman leest een boek' van Koen van Biesen is een grappig boek over appreciatie en erkenning. Hierbij hoort een luister-cd waarop Warre Borgmans het verhaal voorleest.