De bambies zijn er, niet aaien aub!

Evarist Ganzelever
1 reactie(s)
Bambies - Lochristinaar - © Arthur Du Cheyne

Tekst Evarist Ganzelever © Titelfoto Arthur Du Cheyne

Mensen in trainingspak, mensen op wieltjes of mensen al dan niet aan een leiband –  wie laat wie nu uit? – eisen allemaal hun plek in de snippers natuur die ons nog resten. Maar ook wilde dieren, zoals reeën en hun kroost zitten hier tussen geperst.

Het zijn niet alleen de bambies die kwetsbaar zijn. Nog maar enkele dagen geleden werd in het Heidebos een ree aangevallen door een loslopende hond. De verwondingen waren van die aard dat het dier diende geëuthanaseerd te worden door een dierenarts. Dit verlies kon vermeden worden. Natuurpunt Moervaart-Zuidlede roept dan ook uitdrukkelijk op om honden op alle plaatsen in bos- en natuurgebieden aan de lijn te houden en de afspraken te respecteren.

Ook langs de Lootse veldwegels

Het is kraamtijd in de natuur. Het nieuwe leven is kwetsbaar in een landschap als het onze waar het bovendien ook nog eens gonst van de landbouwactiviteiten. Reekalfjes, die er rond deze tijd van het jaar zijn, worden verstoord als mensen of honden te dichtbij komen. Wanneer aangeraakt door mensenhanden of besnuffeld door een hond, is de kans bijzonder groot dat de moeder hen verstoot vanwege die geur. En dat is fataal voor deze beestjes. Een happy end, zoals we ons nog herinneren uit de Bambi-tekenfilms van Walt Disney, zit er dus niet in. Honden aan de lijn is de boodschap, want reeën zien honden sowieso als een gevaar en vluchten weg. Opgejaagd riskeren ze vanuit blinde paniek gemakkelijk slachtoffer te worden van het verkeer of afspanningen, waar ze tegenaan botsen. Een klein beetje respect en alles komt op zijn pootjes terecht!

Bambies - Lochristinaar - © Arthur De Cheyne

( Foto's © Noisytoy.net en Arthur Du Cheyne )