Bieretiketten van her en der
We lieten ons graag onderdompelen in de wondere wereld van bieretiketten. Vlaanderen is een uitstekend bierland met heel veel verschillende en sterk uitgesproken bieren die de uithoeken van de wereld veroveren. We moeten het niet zo nodig hebben van de courante pils maar die hoge gistingsbieren en de speciale soorten zijn ook in het buitenland bekend en gegeerd. Een paar maanden geleden ontmoette ik in Beaune een Japanse dame die een wijnimportbedrijf runde in Japan en twee bieren waren haar heel goed bekend, Hoegaerden voor vrouwen en Duvel voor mannen. Straffe kost vond ze. Wij gingen op bezoek bij Alain Storm (41) uit Lochristi. Hij is laborant, vogelliefhebber en officieel keurder maar ook verzamelaar van bieretikettten. Alain werkte vroeger in Gent maar een verhuis van zijn bedrijf naar Vilvoorde deed hem mee verhuizen naar de nieuwe zetel.
Hoe kreeg de microbe je te pakken?
Eerst verzamelde ik bierglazen. Dat moet ongeveer 12 jaar geleden begonnen zijn. Op een bepaald moment had ik er 500 verzameld maar plaatsgebrek deed me overschakelen naar de etiketten op de bierflessen. Ik verzamelde ook een tijdje bierviltjes maar het zijn nu de etiketten die het belangrijkst zijn. Ik heb er nu ondertussen al bijna 15.000 verzameld. Ik verzamel geen jaartallen omdat het dan meestal om hetzelfde etiket gaat maar zo veel mogelijk verschillende jaartallen. Ik heb de etiketten van alle trappistenbieren. West-Vleteren heeft nu geen etiket meer want alle wettelijke informatie staat op de kroonkurk maar vroeger hadden ze er wel.
Verzamel je ook etiketten van de lokale brouwerijen, van vroeger en nu?
In Lochristi had je vroeger vier brouwerijen maar die zijn ondertussen al allemaal gestopt. De brouwerij Vermeulen stopte in 1951, Pieyns in 1954 en Roelandts-Eyers en de Brasserie St-Joris nog veel vroeger. De etiketten worden alfabetisch geklasseerd per gemeente en dan per brouwerij. Ik heb de etiketten van de Brouwerij St. Joris met zijn Vlaandersch tafelbier, bruin, blond en Bock. Op het etiket staat: ‘Loochristy' en dan de naam Aug. Boen-Scheltjens.
Ben je ook lid van een club?
Er zijn twee clubs in België, de Gambrinusclub van België en de Serveccia Tournacum. Bij ons worden er etiketten verkocht en niet alleen geruild. Zo zijn bepaalde heel oude en zeldzame etiketten tot 200 euro waard, maar zo veel geld geef ik er niet aan uit. Bij ons is het anders dan bij wijnetiketten. Er wordt wel degelijk verkocht. In het voorjaar is er een grote beurs in de Brielpoort in Deinze en in het najaar is het verzamelen geblazen in Hoegaerden.
Drink of proef je ook?
Ik ben lid van de Schuimkragen van Zele. Dat is een bierproefclub die werkt onder Zythos, de bierconsumentenvereniging van België. In maart is er een proefbeurs in St. Niklaas en er nemen zo'n 55 brouwerijen aan deel met heel speciale bieren. Driekwart van de brouwers is zelf ook aanwezig. Meestal gaat het om kleine brouwers. Die grote internationale reuzen komen er niet in. Het zijn echt die speciale biertjes die daar kunnen geproefd worden. Zelf drink ik graag trappistenbieren.
Er zijn ook bierkwissen met vragen en een proeverij. In Zele nemen er zo'n 30 - 40 groepen aan deel die telkens uit 4 personen bestaan. Met onze ploeg zijn we eerste geëindigd. Het is natuurlijk belangrijk dat het bier dat je moet proeven je bekend is van smaak. Ik had toen geluk want er zijn heel veel bieren hier in België. De grootste verzamelaar is Marc Struyf die in het Mechelse woont. Hij heeft er meer dan 45.000. Hij is nu ook een erkend brouwer.
Speciale etiketten?
Er zijn veel speciale maar de brouwerij Huyghe uit Melle heeft speciale krabetiketten voor zijn Rubbel Sexy Lager. De proefbrouwerij in Lochristi maakt ook speciale bieren op vraag van klanten. Ik vind het jammer dat ze niet gemakkelijker zijn om de etiketten ook ter beschikking te stellen van de verzamelaars of de clubs.
Heb je nog andere hobby's?
Ik ben kweker van exotische vogels, zoals zebravinken en ben ook vogelkeurder. In Lochristi zijn er drie keurders. Antoine Claeys is gespecialiseerd in postuurkanaries, ik keur exoten en Patrick Carmeliet is verantwoordelijk voor keuringen van parkieten.
Alain heeft een unieke verzameling en België is natuurlijk ook bierland. Kaften vol met soms heel mooie en uitzonderlijke etiketten werden boven gehaald. We kunnen alleen maar vaststellen dat Belgen niet alleen creatief zijn in het brouwen van bieren maar ook in het ontwerp van die etiketten heel kunstig zijn.
We gingen vlot naar huis.
Meer info: www.gambrinusclub.be - www.zythos.be
Reacties