Valt er nog iets om te zagen?

Evarist Ganzelever
2 reactie(s)
Valt er nog iets om te zagen?

© Evarist

Is wat ik me ieder jaar telkens weer afvraag wanneer ik ergens een kettingzaag hoor reutelen. Er zijn toch limieten aan die kaalslag? Of ben ik een ouwe zaag geworden?

Zijn we nu collectief allergisch aan hoogstammige bomen of zijn we intussen zover van onze voorvaderlijke afkomst afgedwaald dat we buxussen natuur noemen?

Populieren mogen dan wel beschouwd worden als uitheems, ze maken sinds lang deel uit van ons landschap. Als drainage voor onze waterige akkers en windvangers, nestplaatsen voor eksters en rustmomenten voor trekvogels. Bovendien, vooral wat Lochristi betreft, onttrekken deze cultuurbomen de gif producerende industriële schoorstenen uit Gentse kanaalzone aan het oog, kunnen ze de illusie van groenbloeiende gemeente wat geloofwaardiger gestalte geven.

Jodenster

Net als een opgespelde Jodenster uit een duister verleden, betekent een gele aanplakbrief op een boom zijn stam eveneens dat zijn lot bezegeld is. Vernietiging  en deportatie volgen ten vroegste na 35 dagen. De Vlaamse mentaliteit kent geen rust zolang bomen verticaal staan, alsof ze concurrentie zijn voor lebensraum.

Compensatieaanplant blijft meestal een dode letter, controlemechanismen ontbreken of zijn te laks om een confrontatie aan te gaan. De goegemeente blijft dan weer gefocust op het eigen voortuintje, miniparkjes die men natuur noemt.

Nochtans doen landschappelijke retrofoto’s het goed op sociale media wanneer je afgaat op het aantal duimen dat ze krijgen. Een vaststelling die me hoop geeft nog niet van onze natuurlijke en historische wortels te zijn afgesloten.