Kerstmarkt en VROB zorgen voor het warmste weekend

Bennie
1 reactie(s)
Kerstmarkt Lochristi 2017

© Bennie Vanderpiete

Zondag vond de 29ste editie van de kerstmarkt in Lochristi plaats. Een editie die terug heel wat volk lokte en met heel wat acties voor een goed doel. Radio VROB ging drie dagen op antenne en ook daar kwam “Music for Life” aan bod. Lochristi beleefde zijn warmste weekend.

Kerstmarkt in het dorpscentrum

Was het ’s namiddags nog vrij rustig op de Kerstmarkt, tegen valavond kon je er bij momenten op de koppen lopen. Voor deze 29ste editie grepen Pieter Waldack en vzw ’t Amusement terug naar de vertrouwde succesformule maar zorgden ook voor een paar nieuwigheden. Dit jaar maar liefst 66 standjes en kraampjes, 11 meer dan in 2016. De ruimte aan de kerk werd nog beter benut. Daar stonden onder meer 2 Reinaertreuzen. Lochristi is in 2018 immers Reinaertgemeente.

Bezoekers konden – voor het eerst – niet enkel de prachtige kerststal bewonderen in de Sint-Niklaaskerk maar ook genieten van de optredens van drie koren. Om 17 uur een sfeervol optreden van het Sint-Franciscuskoor uit Lochristi, om 18 uur bracht Las Aceitunas Spaanse liederen.
Maar het waren toch de mooie kinderstemmetjes van de muziekschool van Lochristi - onder leiding van Simon Neyt - die om 16 uur het meest ontroerden. Na hun optreden mochten ze de straat oversteken om bij evenementenradio VROB ook een drietal liedjes te brengen.

Dit jaar ook terug heel lekkers aan de vele kraampjes. Van Vietnamese specialiteiten tot gestreken mastellen bij Curieus. Maar ook uitzonderlijk veel goede doelen: Afrikaans houtsnijwerk ten voordele van “Waka Waka for Africa”, pannenkoeken om kinderfonds vzw De Tondeldoos te steunen, het bedrag van een “kruiwagen vol rostjes” raden bij Lola4Life of kinderkankerfonds Koester met leuke hebbedingetjes en mooie kaartjes. En de levende kerststal zamelde geld in ten voordele van Bednet.

Radio VROB met “De praatbarak”

Radio VROB zond het hele weekend uit vanuit Dorp-Oost.
Vrijdagavond was kunstenaar Thierry Lauwers de centrale gast in “Rockline” bij Wim Coppens. Thierry - kind van de jaren ’60 en ’70 - koos voor een hele resem stevige rocknummers. Maar er waren ook erg verrassende keuzes, zoals “Que je t’aime” van Johnny Hallyday. Thierry was - kort nadat hij het vreemdelingenlegioen verliet - tweemaal de bodyguard geweest van de Franse rockster.

Zaterdag was er - in “De Praatbarak” met Peter Vervaet - de pakkende getuigenis van Annemie De Mol. Haar dochter Janne verloor - begin 2015 - de strijd tegen een bacteriële infectie. Janne werd 16 maanden oud.
“Ouders die hun kind moeten afgeven, daar zijn geen woorden voor. En dat is letterlijk zo. Een man of vrouw die zijn partner verliest, is een weduwnaar of weduwe. Maar een ouder die zijn kind verliest, daar is zelfs geen woord voor.”
Annemie kwam met haar zus Liesbeth – de meter van Janne – naar de studio.

Nu “Music for Life” in Puyenbroeck plaatsvindt, besloten Annemie en haar man Pieter De Geest om, samen met de collega’s van SBB, een actie te doen voor het goede doel. Hun opzet was om met “Lights for Janne” 1.000 kaarsen te verkopen en de opbrengst te schenken aan “Beyond the Moon”. Het werden er meer dan 3.000. Zij gaan volgende woensdag naar Puyenbroeck met “Lights for Janne”.

Bert Vervaet maakte van de gelegenheid gebruik om de geschiedenis van het domein Puyenbroeck toe te lichten. Het Provinciaal domein rond de Puyenbrug opende in 1969 en viert dus in 2019 zijn vijftigjarig bestaan. Vlakbij de ingang was er destijds garage “Van Puyenbroeck”, waarnaar het provinciaal domein genoemd werd. Het gaat hier dus niet om een historische naam. Het domein bood aanvankelijk alleen de mogelijkheid tot passieve recreatie (bv. wandelen), waardoor het project dreigde “dood te bloeden”. Een aantal nieuwe attracties zoals het Molenmuseum of de dierentuin bleken ook geen hoogvliegers. In het begin van de jaren ’90 koos men resoluut voor een andere aanpak, wat voor een kentering zorgde. Men besloot om de inkomstgelden af te schaffen, fietsen te verhuren, de dierentuin te vervangen door een levend erfgoedpark en allerlei evenementen binnen te halen, zoals nu ook met “Music for Life”.

Simon Neyt en Liese-Lotte De Reu van de muziekschool zorgden voor de muzikale omkadering. Liese-Lotte - “de muziekschool is mijn tweede thuis” – was naar eigen zeggen superzenuwachtig. Maar daar was niet veel van te merken. Nauwelijks 20 jaar, maar met haar prachtige – en zéér krachtige – stem kreeg ze de hele studio stil. Indrukwekkend en het zoveelste bewijs hoeveel muzikaal talent er in Lochristi aanwezig is.
Liese-Lotte De Reu, een naam om te onthouden!

“Zondags aperitief” met SoX

Thierry en Gilbert waren gewoontegetrouw ook terug op post met “Zondags aperitief”. Mental coach Marleen Vandevivere uit Moerbeke-Waas kwam spreken over “hoe een burn-out voorkomen en genezen”. Zij doet ook aan loopbaanbegeleiding. Onlangs bracht ze het boekje “Een ster aan de hemel” uit, over hoe jonge kinderen omgaan met verdriet.
“Jonas schrikt als hij zijn mama ziet huilen. Papa troost haar en mama vertelt dat oma dood is.”

“Een ster aan de hemel” is een prentenboek dat kan voorgelezen of door jonge kinderen zelf kan gelezen worden.
Tim Coulembier en echtgenote Inge Smedts kwamen hun nieuwste muzikaal project SoX voorstellen. SoX is een vierkoppige band die folky en jazzy melodieën brengt in een unieke combinatie van klassieke instrumenten, elektronische beats en soundscapes.

Eigenlijk was het de bedoeling dat SoX pas in 2018 - met een volwaardig programma - zou voorgesteld worden aan het grote publiek. Maar Tim’s vader overleed de voorbije zomer aan de spierziekte ALS. De groepsleden van SoX besloten daarom, in het kader van Music for Life, al op 18 november een benefietconcert te geven ten voordele van de ALS-liga en “Een hart voor ALS”. Veel optredens zijn er nog niet gepland, want momenteel wordt verder gewerkt voor de officiële voorstelling in het voorjaar 2018. Maar het wordt in elke geval een uniek project. Misschien een aanrader voor de Zaffelaarse belevenissen?

Er was deze keer ook ruimte voor klassieke muziek bij Thierry en Gilbert. Inge Smedts, fluitiste en in 2015 cultuurlaureate, bracht onlangs de cd “Cocktail Maison” uit. Een project dat ze realiseerde met Nico Schoeters. Een achttal Belgische componisten lieten zich voor deze cd inspireren door hun favoriete cocktail.
Inge Smedts kan u met “Cocktail maison” aan het werk horen op 5 mei 2018 tijdens “Kunst omdat het Moet”

Geniet ondertussen alvast van onze fotoreeks over het voorbije weekend met foto’s van de kerstmarkt en de VROB-programma’s.