LoS for Kids: Vijfdejaars VBS De Sprankel en GBS Lochristi zijn de winnaars

Bennie
1 reactie(s)
De sierlijkste klas 2019 Lochristi

© Tekst Bennie Vanderpiete - Titelfoto Dienst Cultuur Lochristi

Het sierteeltmuseum ontving de voorbije weken alle vijfdejaars van de basisscholen Lochristi voor de jaarlijkse “LoS for Kids”.  Het 5de leerjaar van GBS De Sprankel won de publieksprijs, klas 5D van GBS Lochristi de juryprijs.

LoS for Kids

De voorbije 2 weken heerste er een gezellige drukte in het sierteeltmuseum (LoS). In het kader van “LoS” for Kids” kwamen alle vijfdejaars van de Lootse basisscholen om beurt naar de site van de oude pastorie van Zaffelare. Maar ook de tuinbouwscholen van Melle en Sint-Niklaas, en het Scheppersinstituut uit Wetteren, kwamen op bezoek met een aantal klassen. Goed voor – in het totaal - 374 leerlingen die begeleid werden door 21 leerkrachten.  Zij werden er ondergedompeld in de historiek van de sierteelt in Lochristi. Centraal in dit verhaal stonden de 4 succesbloemen: azalea, begonia, camelia en orchidee.

Rondleiding met demonstraties en anekdotes

Donderdag bezochten 22 leerlingen van klas 5C van GBS Lochristi het LoS. Ze waren uiteraard met de fiets gekomen. Na een filmpje en een rondleiding door het museum, volgde een meer praktisch gedeelte waarbij Elise Neyt allerlei technieken demonstreerde. Ook de kinderen mochten zelf eens aan de slag. Tibe en Maite leerden “verspenen” en deden het bijna zo goed als Juf Karen.

“Meester” Rony vertelde dan weer over de begoniafestivals en de kransen die toen voor 10 Belgische franken verkocht werden. Maar die gekleurde bloemen lieten vlekken achter op de wagens en de kleren. Geregeld kwamen bezoekers de volgende dag terug om hun beklag te doen. Zij wisten niet dat die vlekken (enkel) verdwenen door er met een witte bloem over te wrijven.

Behalve een struikje, dat ze zelf mochten verpotten, kregen alle leerlingen nog een “giftbag” als aandenken. Maar eerst werd er verzameld voor een groepsfoto.

Kunstwerk maken

Elk bezoek eindigde steevast met het maken van een klassikaal kunstwerk. Dit jaar knutselde men - met lege PET-flessen, wat lijm en glittertjes – kleurrijke bloemen.  Die werden dan netjes op een houten canvas gerangschikt en vastgekleefd. De jongeren konden daarvoor op de hulp rekenen van Els.

Verkiezing “De sierlijkste klas”

Het voorbije weekend werden al die kunstwerken dan van een nummertje voorzien en tentoongesteld. Alle bezoekers konden een stem uitbrengen op het mooiste object en zo “de sierlijkste klas 2019” kiezen. De jongeren die langs kwamen en zich lieten overtuigen om een tekening te kleuren, werden beloond met een aandenken.

Ook Lise Everaert van klas 5B van VBS De Weg-Wijzer (Zaffelare) kwam zondag kleuren en ging naar huis met een CD van Urbanus. Maar niet voordat ze – in het officiële stemhokje en met potlood en papier - haar stem uitbracht. Uiteraard op het kunstwerk van haar klas.

De winnaars

In het totaal werden er 354 stemmen uitgebracht. Het 5de leerjaar van VBS De Sprankel (Beervelde) werd door het publiek verkozen tot Sierlijkste klas 2019. Hun kunstwerk droeg nummer 10 en hun bolletje op de stembiljetten werd maar liefst 93 maal roodgekleurd.  

Gisteren ging de dienst Cultuur aankloppen bij de winnende klas en ze hadden een beker en een grote aardbeientaart mee. Die werd uiteraard op heel wat gejuich onthaald. Ook de juffen Sophie en Els mochten eens met de beker poseren.  

De juryprijs ging naar GBS Lochristi 5D (juf Silke), maar de leerlingen waren op uitstap toen de dienst Cultuur hun prijs kwam brengen. Toen ze ’s avonds in de klas kwamen konden ze toch nog genieten van hun traktatie: lekkere bloemengebakjes voor de hele klas. Het kunstwerk van klas 5D dat de jury overtuigde, droeg nummer 12 en behaalde 57 stemmen.

Onderstaande fotoreeks bevat foto’s van het bezoek van klas 5C van GBS Lochristi en de stemming op zondag. Veel kijkplezier

(Foto’s © Bennie Vanderpiete – Dienst cultuur Lochristi – Silke Poelman)