Een uitgave die aan de ribben blijft plakken!

Jean Marie
1 reactie(s)
Long May You Run

© Tekst JMDB - Foto Evarist

Chris De Vuyst is al ruim een jaar overleden. Ze laat zich herinneren als één brok energie. Naast een drukke job als verpleegkundige, was ze een fervent marathonloopster en sociale duizendpoot, omarmde ze het leven als geen ander.

Evarist Ganzelever, haar levenspartner en soulmate, vertaalde dit verlies en bundelde het.

Hij koos ervoor deze terminale dagboekbladzijde te ondertekenen met R.zee, dit om te vermijden de lijdensweg van zijn vrouw te recycleren als een aandikken van zijn eigenste dichtersoeuvre. 'Dit is beklijvende ernst.'

Zowat alle facetten van deze confronterende periode op 'death row' verwerkte hij in een willekeurige dag uit een terminale levensfase. Onmiskenbaar een getuigenis die bij de lezer lang zal blijven nazinderen.

Hij laat de lezer dan ook plaatsnemen op de emotionele rollercoaster waarin kankerpatiënten en hun gezin belanden. Of zoals hij zelf zegt:

'Mijn uitdaging bestond erin uit de buurt van zeemzoet verdriet te blijven, al probeerde ik mijn kwetsbaarheid tijdens dit schrijven niet te camoufleren met metaforen. Het is een tot ziekenboeg omgevormde huiskamerimpressie geworden. Maar laat deze getuigenis vooral een eerbetoon zijn aan Chris, die zichzelf en haar nietsontziende kwaal tot aan haar laatste uren onder de levenden wist weg te cijferen.'

Het noodlot beschreven op een kleinmenselijke manier, wat men ook de verwerking ervan noemt.

 

LONG MAY YOU RUN

Een terminale dagboekbladzijde

Te verkrijgen door storting van 12 euro op rekeningnummer BE74 4486 6576 0107 met de vermelding LONG MAY YOU RUN of bij Dagbladhandel Skoebidoe – Zaffelare Dorp 49 – 9080 Lochristi.

De opbrengst van deze uitgave zal geschonken worden aan vzw OIGO (Opgeven Is Geen Optie), een initiatief waar Chris zich tot aan haar laatste stappen voor inzette.

OIGO is een vereniging die tot doel heeft een daadwerkelijke bijdrage te leveren in de strijd tegen kanker en dit met alle nodige middelen en initiatieven. www.oigo.be