11 (Lootse) tips voor de 176ste Gentse Feesten

Bennie
1 reactie(s)
Gentse Feesten Lochristi

Tekst Bennie Vanderpiete

Morgen starten de 176ste Gentse feesten. Traditiegetrouw krijgt u van Lochristinaar.com in aanloop naar deze tiendaagse dan een voorbeschouwing met een aantal tips. Handig, want ook dit jaar zijn er niet minder dan 3.300 optredens en acts.

Opening met zangstonde

Christophe Peeters, schepen van Feesten en evenementen tijdens de vorige Gentse gemeenteraad, “restylede” een en ander aan de Gentse Feesten. Hij liet ze vanaf 2014 een dag vroeger starten, om dan op zondag te stoppen. Hij schafte nadien ook de openingsstoet af omdat de kwaliteit ervan afbreuk deed aan het imago van het volksfeest. Toch diende er elk jaar een spektakel te zijn om de tiendaagse op gang te blazen. Vorig jaar, voor de jubileumeditie waren er zelfs 2 acts. Op de Sint-Michielsbrug lokten de “Lords of Lightning” veel volk met hun bliksemgevecht. En na 199 jaar spuwde de draak op het Belfort nog eens vuur. Hij zou dat trouwens 10 avonden op rij doen. Het werd hét beeld van de voorbije Gentse Feesten. Iedereen verwachtte dat de draak ook dit jaar terug actief zou zijn. Maar het Gentse bestuur wil hem voorbehouden voor echt speciale gelegenheden en houdt eraan elk jaar een nieuwe openingsact te presenteren.

De officiële aftrap van die 176ste Gentse Feesten zal morgen gegeven worden met een zangevenement aan de Reep. Die werd dit jaar vernieuwd en Leie en Schelde vloeien er - na 6o jaar - terug samen.
“Allez, Chantez!” opent de Feesten al zingend met honderden Gentenaars en een 50-koppig showorkest, terwijl koorddansers een hoogteparcours bewandelen. Iedereen kan meedoen! Je hoeft niets voor te bereiden en je moet zelfs niet kunnen zingen. De koorddansers blijven balanceren tot zonsondergang.

Willem Vermandere op “Ons Luisterplein”

Vlakbij, op het Laurenplein, treedt morgenavond om 21.30 Willem Vermandere op. Op het Luisterplein geldt “we herhalen onszelf niet”. Dus worden artiesten geen twee jaar na mekaar gevraagd. Eén grote uitzondering: Willem Vermandere mag er dit jaar voor het 4de jaar op rij optreden. Een unicum.

Lochristinaar.com schreef in 2018 bij een terugblik op de Gentse Feesten:

“En als we dan toch even terugblikken op de concerten die we bezochten herinneren we ons vooral Willem Vermandere op het Luisterplein. Een man van 78 jaar die met zijn liedjes en gedichten zijn publiek regelmatig een spiegel voorhoudt, eens uithaalt naar Trump en ook naar de top van Vlaams Belang die uit West-Vlaanderen komt en dus eigenlijk “migrant” is in Antwerpen. Het Luisterplein was veel te klein voor een publiek met – opvallend – ook heel wat jongeren.”

Die tekst werd dit jaar integraal overgenomen op de officiële website van de Gentse Feesten om het concert van morgen aan te kondigen. Niet te missen dus en tijdig een goed plaatsje zoeken is de boodschap.
 

Chris Corn op Groentenmarkt en Veerleplein

Dit jaar treedt Christophe Versaevel – alias Chris Corn – op 3 verschillende podia op tijdens de Gentse Feesten.
Zaterdag 20 juli is hij, samen zijn band “The beautiful Imperfections”, vanaf 18 uur een eerste keer te bewonderen op de Korenmarkt. De dag nadien, zondag 21 juli, doen ze dat nog eens over op de Groentenmarkt.  Afspraak dan om 19.20.
Gitarist Stéphane Landmeters maakte enige tijd terug zijn comeback bij de groep en zangeres Pauline De Bruyne is de nieuwe frontvrouw. De eerste optredens in deze nieuwe zeskoppige bezetting waren alvast veelbelovend.

Maar Chris Corn is ook solo 2 maal te zien. Woensdag 24 juli om 19.20 zal hij ongetwijfeld terug de Groentenmarkt veroveren. Christophe wist ons al te vertellen dat we die dag verrassende “special guests” mogen verwachten. Vrijdag 26 juli – om 18.30 uur - is er dan de vaste afspraak op het Veerleplein. En echte fans weten dat daar steevast gedanst en meegezongen wordt.  

Semper Pie dit jaar op Korenmarkt en Baravins

Ook Semper Pie is dit jaar te bewonderen op het groot podium van de Korenmarkt. Zij zullen er – samen met 2 gastmuzikanten - optreden op zondag 21 juli om 14 uur.
Jurgen van Bouchaute en dochter Wienke maakten onlangs nog indruk op het gezinsfestival “Lochristi zingt ..buiten” met een volledig Nederlandstalige set.
Op de Korenmarkt zullen ze vooral Engelstalig werk brengen, met ook een aantal nieuwe nummers.

Op zaterdag 27 juli, zijn ze een tweede keer te bewonderen. Net als de voorbije jaren geven ze dan om 21 uur een optreden in de Baravins, Steendam 53. De inkom is gratis, maar toch best vooraf een tafeltje reserveren (Baravins 09 324 00 85 of per mail info@baravins.be ).
Goede muziek en een lekker glas wijn verzekerd op de voorlaatste avond van de Feesten.

Paul Michiels

Enkele uren na Semper Pie, zal Paul Michiels met de Q-some Bigband het podium van de Korenmarkt inpalmen. The Q-some Big Band is een professioneel orkest bestaande uit de top van de nieuwste generatie Belgische (jazz)muzikanten. Zij komen samen voor de hart van de zaak: muziek maken! Een heus orkest met maar liefst 5 saxofoons, 5 trompetten, 4 trombones, drum, piano, bas en gitaar. ​Samen met de Q-some Big Band zal Paul Michiels demonstreren hoe een crooner anno 2019 kan klinken. Een avond vol oude én nieuwe meezingers en klassiekers, speciaal voor deze gelegenheid helemaal herwerkt. Ook enkele Soulsister-klassiekers (o.m. “The way to your heart”) komen aan bod. Afspraak 21 juli om 22.30 uur.

Vuurwerk

Het traditionele vuurwerk vindt dit jaar plaats op zondag 21 juli om 23 uur. Je komt best iets vroeger naar Portus Ganda, want de publieke belangstelling is altijd erg groot. Of doe zoals velen en breng wat vrienden, hapjes en een flesje bubbels mee. Het wordt ongetwijfeld een knalavond!
Collectif Malunés mag n.a.v. hun tienjarig bestaan de muziek bij deze magnifieke vertoning verzorgen.

The Black Men

Op maandag 22 juli is het Veerleplein “the place tot be”. De covergroep “The Black Men” zal er dan namelijk voor een feestje zorgen. Dat deden ze trouwens in 2018 ook al eens. Aan de toetsen bij deze groep uit Sleidinge herkent u ongetwijfeld Simon Floré uit Lochristi, op de foto uiterst rechts. The Black Men starten om 22 uur en brengen popmuziek die swingt, rockt, juicht en ontroert.

Les Truttes

In 1996 begonnen als een éénmalige grap en ruim 20 jaar later uitgegroeid tot dé gevestigde waarde in het club- en festivalcircuit. En les Truttes gaan in hun aankondiging de politieke tour op.

“In 2018 – verkiezingsjaar - heeft het publiek zijn hart laten spreken. In een overweldigend gevoel van samenhorigheid stemden zij unaniem voor 'The People’s Party’! In 2019 regeert “Het Feest' zelf en wordt geen oppositie geduld. Het beleid van Les Truttes: een creatieve mix van muziek en spektakel doorspekt met de nodige dosis humor en zelfrelativering! Een waar machtsvertoon overgoten met een stevige portie rock ’n’ roll!”

Meefeesten met de grootste partyband van België kan op 24 juli om 23.30 uur op het St.Baafsplein.

De Propere Fanfare van De Vieze Gasten

“ De Vieze Gasten” is een sociaal-artistiek project in de Brugse Poort, een dichtbevolkte, kleurrijke en dynamische buurt in het noordwesten van Gent.
In mei 2004 trok deze fanfare – allemaal muzikanten en artiesten die verbonden zijn met deze wijk – voor het eerst de straat op. Sindsdien gaven ze al meer dan 300 concerten in binnen- en buitenland. Het podium staat altijd vol, de muziek komt van alle kanten. Dansers, jongleurs, acrobaten, en clowns zorgen dat er steeds iets te beleven valt.
“De Propere” is uniek, en ambiance en een wervelend spektakel zijn verzekerd. Afspraak op de slotdag, zondag 28 juli 22 uur aan het podium op het Walter De Buckplein (Sint-Jacobs).

Carine Stevens en Ann Lemaitre “Lène”

Ook voor wie niet van de drukte van de pleinen houdt, hebben de Gentse Feesten heel wat te bieden. Uiteraard treedt onze Lootse cabaretière Carine Stevens terug op. Zij brengt dit jaar in de cultuurkapel op de St. Antoniuskaai “Lene”.

Eric Bauwens bracht eerder dit jaar een boek uit over de Gentse coryfee Hélène Maréchal. Ondanks alle succes zette “Lène” zich haar hele leven in voor zieken, bejaarden, weeskinderen, soldaten en oud-strijders. De hele voorstelling, die ook geschreven werd door Eric Bauwens, is doorspekt met liedjes die zeer toegankelijk zijn en kunnen meegezongen worden.  Ann Lemaitre zal Carine begeleiden op piano en accordeon en dient “Lène“ regelmatig van repliek.

Hélène Maréchal wordt 4 maal opgevoerd tijdens de Gentse Feesten. Op donderdag 25 en vrijdag 26 juli, telkens om 15 uur. Op zondag 28 juli is er een aperitiefvoorstelling om 11 uur. Kaarten voor die voorstellingen kosten 12,50 euro p.p.

Op dinsdag 23 juli is er een ontbijtvoorstelling. U kan dan – voor 21,50 euro – om 9.30 uur mee aanschuiven aan tafel en om 11 uur genieten van de voorstelling. Kaarten zijn ter verkrijgen via de website van de cultuurkapel (  https://www.cultuurkapel.be/events/  ). Een aanrader.

Propere feesten: de herbruikbare bekers

Het idee was goed: geen wegwerpbekers meer op de Gentse Feesten. Daarom werden vorig jaar 500.000 herbruikbare bekers – in drie formaten – gemaakt. Die werden op 9 pleinen gebruikt. Bij je drankje betaalde je 1 euro statiegeld. Maar het bleef vreemd aandoen, bier of wijn drinken uit een soepel plastieken bekertje bedrukt met felle kleurtjes. Dat dachten ongetwijfeld ook enkele andere pleinorganisatoren en brouwers, en ze boden een eigen alternatief aan. Stevige plastieken drinkbekers die bijna perfecte replica zijn van de originele glazen.
Het resultaat was 27% minder afval. Maar verder was het een heel gedoe en dit jaar wordt het nog erger.

6 pleinen zullen dezelfde herbruikbare bekers gebruiken: Kouter, Graslei/Korenlei, Vlasmarkt, Sint-Baafsplein, Baudelohof en Sint-Jacobs/Walter de Buckplein. Zij zullen 1 euro waarborg per gewone beker vragen. Voor sommige bieren/franken hebben ze speciale bekers en kan de waarborg variëren. Eén gouden raad: bekers terugbrengen, en waarborg terugvragen, waar je de drankjes bestelde.
3 feestkernen met een zittend publiek en bediening aan tafel zullen nog werken met glazen: Sint-Veerleplein, Beverhoutplein en François Laurentplein.
We schreven het al in 2018: een goed idee maar de uitwerking kan veel beter.

(Foto’s en afbeeldingen © Bennie Vanderpiete, Stad Gent, Cultuurkapel, The Black Men en Chris Corn)