FHE of Flanders Horse Event in Beervelde

Jean Marie
1 reactie(s)
Flanders Horse Event 2019

© Tekst JMDB - Foto Bennie Vanderpiete

Het begon woensdagnamiddag en ook dit weekend valt het nog heel wat te beleven, te genieten en te winnen aan de Bosmansdreef in Beervelde.

Woensdagnamiddag kwamen de 6- en 7-jarige paarden opdraven met wedstrijden op 1,10 en 1.20 meter. Het was meteen de start van heel wat springproeven want donderdag ging het al naar 1.45 meter op dit CSI3* tornooi.

De wedstrijd van 17 uur  met 64 deelnemers werd gewonnen door Koen Vereecke terwijl zoon Andres mooi tweede werd. Het paard Diadarco van Evendael Z won al 31 internationale wedstrijden. Koen Vereecke was ook de winnaar van de slotwedstrijd in 2018.

Nadien volgde nog een ‘accumulator’ waarbij per hindernis punten te winnen waren (of te verliezen bij fouten) en waarbij de laatste hindernis paard en ruiter voor de keuze stelde. Neem ik de hindernis van 10 of 20 punten? In totaal waren er 65 punten te verdienen. David Simpson won in 48.41 seconden terwijl Andres Vereecke mooi 5de werd  nu met Kashmira Z in 49.46. Ongelukkige tweede Lieven Devos strandde op 2 honderdsten (48.43)

Als slot werd de Cofabel Ride en Drive gereden en dit verliep niet incidentloos. Ruiter en paard reden eerst hun parcours en dan stapte de ruiter over in een gator utility vehicle met aan het stuur de ploegsponsor. Ook zij dienden een bochtenparcours te rijden, dit allemaal tegen de klok. En toen liep het mis. Het voorlaatste team (Ruiter Jan Lamberts en sponsor STX) namen een bocht te scherp en de gator ging over kop. Het was even schrikken maar ruiter en sponsor bleven ongedeerd. Het was de laatste combinatie (ruiter Geoffrey Cobbaut en sponsor Real) die uiteindelijk met 117 seconden de snelste tijd realiseerden.

Ook gisteren tal van wedstrijden en het was de dag van de buitenlandse amazones. In de prijs “M’as tu vus jewels” (CSI2* met hindernissen 1.40 meter) mocht de Nederlander Harrie Wiering als 8ste in de arena. Hij realiseerde een uiterst snelle ronde en stond lange tijd aan kop van het klassement. Enkel  de Britse Louise Simpson, die als 65ste aan de beurt mocht, deed nog beter. Dayro Arroyave uit Columbië wist beslag te leggen op 3de plaats.

Een uitermate sterk deelnemersveld in de aansluitende CSI3* accumulator wedstrijd met hindernissen tot 1.45m. Aan de start ook de top 3 van dezelfde proef de dag voordien. Maar het verging hen deze keer minder goed, geen van hen bleef foutloos.

Dat deed Kendra Claricia Brinkop uit Duitsland wel. Zij reed met haar paard Hip Girl de snelste tijd. Toch was het nog even nagelbijten. Want de Belgische Elisa Strubbe mocht als 48ste  en laatste deelnemer op het parcours. Zij joeg haar paard Soir des Quarts foutloos over alle hindernissen maar strandde op 0,09 seconden. Lieven Devos legde met Eldorrado Mvnz beslag op de derde plaats.

Vandaag zaterdag is het de Family Day met artiesten van Studio 100 en springkastelen, steltlopers, ponyritten, schminkers, … De Flanders Heritage Rally oldtimer en luxury komt om 17.45 uur langs. Prachtig gerestaureerde wagens uit lang vervlogen tijden mogen dan even het parcours op.

De dag wordt afgesloten met een veulenveiling ‘Flanders Foal Auction’ en dat kan heel aardige prijzen opleveren voor de eigenaars.

Morgen zondag de slotdag met wedstrijden van 9 tot 18 uur. De Grand Prix over 1.55 m om 15.30 is natuurlijk de topper van de dag. Om 13 uur worden Belgische trekpaarden geshowd.

Er zijn ook VIP arrangementen van 925 euro voor 6 personen tot 4.750 euro voor 42 personen. Ook dit jaar was het Brecht Martens uit Zele die de trofee voor de Grand Prix ontwierp.

Meer informatie? https://flanders-horse-event.com/

Bij het artikel enkele sfeerbeelden en foto's van de wedstrijden op de tweede dag. Veel kijkplezier.