Mixed Media Art Summer Studio in Beervelde

Evarist Ganzelever
1 reactie(s)
Mixed Media Art Summer Studio Beervelde

Tekst Evarist Ganzelever - foto JMDB

Geen zin in Watou dit jaar, maar toch op zoek naar prikkels? Stap dan gewoon maar even af aan de Rivierstraat nummer 10. Gratis bovendien!

Initiatiefnemers Peter Van der Stuyft en Vincent Braeckman renoveerden een wat vervallen woning, of beter, toverden een woning om tot een kunstoord waar het oude werd gerespecteerd en naadloos wordt aangevuld met mixed media art. De bezoeker wordt niet alleen geprikkeld, er wacht hem vooral ruimte tot nadenken.

Mixed Media Art Summer Studio Beervelde

Wat is Mix Media Art?

Kunst vernieuwt zichzelf steeds opnieuw. Dat hebben we te danken aan vooruitstrevende kunstenaars die steeds net buiten de lijntjes kleuren. Een van de vernieuwingen die de laatste jaren steeds meer in opmars is, is mixed media art, ofwel kunst met een gemengde techniek. Dat levert vaak een veel spannender soort kunst op dan traditionele kunstvormen, waar vooral een enkel medium gebruikt wordt. Het vraagt ook wel meer van de kunstenaar, zowel op creatief als op technisch vlak. Vernieuwende kunstenaars gebruiken verschillende materialen door elkaar in een enkel kunstwerk, zodat een mooie mengvorm ontstaat als kunstobject. Bij deze gemengde technieken worden, naast pakweg de traditionele verf of  steen, ook materialen gebruikt als glas, papier, metaal of zelfs complete reeds bestaande voorwerpen. In visuele kunst is gemengde media een kunstwerk waarin meer dan één medium of materiaal is gebruikt. Mixed mediakunst onderscheidt zich van multimediakunst die visuele kunst combineert met niet-visuele elementen, zoals opgenomen geluid, literatuur, drama, dans, bewegende beelden, muziek of interactiviteit. Ook assemblages en collages zijn twee veelvoorkomende voorbeelden van kunst waarbij verschillende media worden gebruikt die gebruikmaken van verschillende materialen.

Mixed Media Art Summer Studio Beervelde

Wat voor de meeste artiesten geldt die met mixed media werken is dat ze graag de grens opzoeken van wat er mogelijk is. Twaalf mixed media kunstenaars van de Gentse academie streken neer in Beervelde en gingen de uitdaging aan het concept invulling te geven. Onder meer video's, installaties en assemblages maken deel uit van een twintigtal te bewonderen werken.

Kathedraal op zolder?

In de Beerveldse Mixed Media Art Summer Studio kregen een groot deel van de tentoongestelde werken vorm en inhoud in het huis zelf, wat maakt dat de oude ziel er deels nog ronddwaalt. Een organische expo als het ware die onder andere de geest van de vorige bewoonster tastbaar tot leven brengt. Verbazing alom is de bezoeker zijn deel en dit vanaf je eerste stappen op de oprit tot in de nok van het huis, waar je zowaar in de Parijse Notre-Dame-onder-de-dakpannen belandt. Maar ook maatschappelijke onderwerpen zitten verpakt in deze Mixed Media Art Studio.

Mixed Media Art Summer Studio Beervelde

Actualiteit zoals transgender zijn, mensenrechten of een verwijzing naar de verloedering van het milieu worden niet uit de weg gegaan. Dit alles verspreid tussen het groen, op het dak, in de koterijen of de in woning. Op onze vraag of we dit moeten zien als een pop-up expo wist initiatiefnemer Vincent Braeckman ons te vertellen dat ze het ruimer in de tijd zien. De ambitie is er om gedurende twee jaar op regelmatige basis de ingeslagen weg verder te bewandelen.

Mixed Media Art Summer Studio Beervelde

En, hou je niet echt van kunst, geen probleem. In ieder van ons zit er wel ergens een voyeur en die kan je ongegeneerd loslaten in de aanhorige stallen en de woning waar je trouwens in alle hoekjes mag rondneuzen. Dit alles is nog te genieten gedurende de weekends van 31 aug. – 1 sept. en 7 – 8 sept. Wie daarna nog uit de lucht valt bij het horen van Mixed Media Art heeft het aan zichzelf te danken!

Mixed Media Art Summer Studio Beervelde

Mixed Media Art Summer Studio Beervelde