Stemmen voor de cultuurlaureaat? Simon Neyt voorgesteld

Bennie
1 reactie(s)
Genomineerd Cultuurlaureaat Simon Neyt Lochristinaar

© Bennie Vanderpiete

Vanaf 2020 zullen er in onze gemeente jaarlijks 3 cultuurprijzen uitgereikt worden. De “echte” cultuurlaureaat, een carrièreprijs en de publieksprijs. En voor die prijs kan iedere inwoner van Lochristi stemmen op één van de genomineerden. Lochristinaar stelt ze u allemaal voor, vandaag Simon Neyt.

Simon Neyt (37) mag dan wel woonachtig zijn in Laarne, toch kleurde hij de voorbij jaren mee het cultureel leven in Lochristi. Als directeur van de Muziekschool Lochristi vzw richt hij niet enkel lessen in voor meer dan 300 leerlingen, hij coördineerde ook verschillende musicalproducties, trad met de leerlingen op bij evenementenradio VROB en “Wintervonken”, werkt(e) samen met de jeugddienst en de KH “Willen is kunnen” en is al 8 jaar pianist bij het geheugenkoor in WZC Sint-Pieter.

Simon, hoe werd je muzikant?

“Mijn keuze om muzikant te worden vindt, zoals bij zovelen, zijn oorsprong in het nest waarin ik opgroeide. Heel wat leden van het gezin en van de familie bespeelden één of meerdere muziekinstrumenten, alhoewel slechts enkelen daarvoor gestudeerd hadden. Maar de bal ging pas echt aan het rollen door de poetshulp die destijds bij ons thuis kwam. Zij speelde zelf ook piano en leerde me mijn eerste nootjes. Onder meer een liedje dat ik pas recent een naam heb kunnen geven: “De vlooienmars”. Mijn ouders zagen het enthousiasme waarmee ik die liedjes aanleerde, en schreven me in aan de muziekschool.

Mijn eerste muzikale stapjes zette ik dan in Lokeren bij Vessella Diakova. Vanaf het 3e middelbaar vervolgde ik mijn opleiding in de KSO-afdeling van het Lemmensinstituut te Leuven. Waar ik later ook de ook conservatoriumstudies aanving en afstudeerde als “Master in muziek – instrument/zang – optie piano”

Van de schoolbanken naar ... de schoolbanken?

“Toen ik pas afstudeerde was het al snel duidelijk dat mijn levensverhaal niet al reizend van podium tot podium zou geschreven worden. Ik heb heel wat muziekgenres gespeeld: klassiek, pop, musical, jazz/lichte muziek. Ik trad op als soloartiest, als pianist met orkest, in popbands en in een live-karaokebar, ik zat in de orkestbak bij verscheidene musicalproducties en was barpianist bij events. Ik maakte deel uit van de Kerstconcerten in het Antwerpse en nam deel aan muziektheaters met o. m. Michael Pas, Jan-Peter-Janssen en Koen Van Impe.
Om dan uiteindelijk tot het besef te komen: ik hou van het performen voor publiek, maar heb het altijd eerder als tweede liefde gezien. Mijn échte liefde ligt bij lesgeven. Bij het cultiveren, motiveren en enthousiasmeren van de nieuwe muzikale generatie.
Toen ik dan- zo’n 16 jaar geleden - startte aan de (privé-)muziekschool van Lochristi, verloor ik er mijn hart en werd er in 2014 zelfs directeur

Op welke realisaties ben je het meest trots?

“Zonder twijfel de realisatie van de musical “Shrek” vorig jaar. Bij elk jubileum van Muziekschool Lochristi vzw hebben we de gewoonte om een grootse musical op poten te zetten, waarbij onze leerlingen en leerkrachten samen werken aan een daverend en spectaculair geheel. In 2009 was dat “The Wiz”, in 2014 “Footloose”, en vorig jaar dus de musical “Shrek”.
De aanloop naar die laatste productie was nog intensiever dan bij de 2 vorige musicals. En de ontlading was daarom ook zoveel groter. Meer dan 100 leerlingen, een 12-koppig orkest met leerlingen én leerkrachten, de podiummeesters, talloze medewerkers voor de grime, de kostumering, de begeleiding voor figuratie, … En dat alles in de prachtige schouwburg van NTGent. Echt iets waar ik nog heel fier en met voldoening op terugblik."

“Maar ik ben ook mateloos trots op de dagelijkse werking van de muziekschool. De leerlingen die ik met een glimlach zie toekomen langs de ingang van de basisschool, en die ik wekelijks in mijn les mag enthousiasmeren. Het is een levenswerk geworden.”

De wens

“Als cultuurlaureaat zou ik wensen dat het nieuwe complex Uyttenhove het culturele centrum van de regio Lochristi zou worden.
Met de nieuwe gebouwen ”Lodejo” en “Uyttenhove” wordt een zeer grote stap gezet voor ondernemend en organiserend Lochristi. Iets om – terecht – trots op te zijn.
Echter, in Uyttenhove zou het een mooie volgende stap zijn dat er een vast podium komt – met dansvloer en met een volwaardige licht- en geluidsinstallatie. Voor mij alvast zou het de stap naar grote producties op Loots grondgebied een pak kleiner maken.”

Stemmen voor Simon Neyt, of voor een andere kandidaat kan u via deze link (https://www.lochristi.be/eloketdetail/112/kies-hier-wie-publiekslaureaat-2020-wordt). De cultuurlaureaten zullen bekendgemaakt worden bij de opening van het nieuwe complex Uyttenhove.