Fiets en wandel de lente in met de zoektochten van vtb Kultuur

Bennie
1 reactie(s)
Zoektochten vtb kultuur © Vtb kultuur

Tekst Bennie Vanderpiete - Titelfoto vtbKultuur

De lente staat voor de deur. Haal je wandelschoenen uit de kast, smeer de ketting van je fiets en ontdek Oost-Vlaanderen met de zoektochten van vtbKultuur.

Klonk het een goed jaar geleden nog overal “#Blijfinuwkot”, dan staat de lente bij vtbKultuur nu in het teken van “Kom uit uw kot, maar niet te zot”. Heel wat mensen ontdekten tijdens de corona-pandemie het fietsen en wandelen als sportieve ontspanning. En op die trend speelt de Oost-Vlaamse afdeling van vtbKultuur in. Zij stippelden maar liefst 3 fietszoektochten, 1 wandelzoektocht en 1 stadszoektocht uit. Zo kan je met je bubbel op een veilige manier heel wat mooie plekjes in onze provincie ontdekken. Elk van deze tochten kan je vanaf 21 maart gratis downloaden en afdrukken. Zo krijg je niet enkel een gedetailleerde beschrijving van de route, maar ook heel wat vragen voor onderweg en een antwoordformulier. En wie weet wint u dan een pakket met heerlijke Oost-Vlaamse streekproducten?

Zoektochten vtb kultuur O-Vl © Bennie Vanderpiete

De fietstochten

De Oost-Vlaamse afdeling stippelde 3 fietszoektochten uit, waarvan er 1 in eigen gemeente start.
“De bloemenstreek” is een tocht van 38 km die start in Lochristi en o.m. de buurgemeenten Destelbergen en Laarne aandoet. Wie het “Meetjesland” wil doorkruisen, start aan het Provinciaal Streekcentrum Huysmanhoeve in Eeklo. Ook die tocht is 38 km lang en voert je o.m. langs Sint-Laureins en Kaprijke. Het Waasland ontdek je dan weer met de tocht Langs de oude spoorweglijn van Sint-Niklaas naar Hulst’. Die zoektocht van 43 km vertrekt aan het station van Sint-Niklaas waar ook de mogelijkheid bestaat om een fiets te huren. Het startpunt is bij elke tocht ook het eindpunt.

Zoektochten vtb kultuur O-Vl © Bennie Vanderpiete

Fietstocht “De bloemenstreek”

“De bloemenstreek” is een gratis zoektocht met de parking aan de voetbalterreinen van SK Lochristi (Bosdreef) als vertrek en aankomst. Ideaal dus voor deelnemers die van verder komen en er voldoende parking vinden voor hun wagen met fietsdrager.
Lochristinaar.com mocht, exclusief, de volledige route al eens afleggen. En we fietsten een fraai uitgestippelde zoektocht die ons langs de mooiste plekjes in de omgeving voerde. Daar horen het kasteel Rozelaere, de brouwerij Haeseveld, de Damvallei in Destelbergen, de Scheldedijk, het kasteel van Laarne en het kasteel van Beervelde uiteraard bij.

Zoektochten vtb kultuur O-Vl © Bennie Vanderpiete

Onderweg is er mogelijkheid om iets te drinken, zodra de horeca terug open mag. Wij hadden, op een trekking fiets en een strak tempo aanhoudend, 3 uren nodig om het volledige traject af te leggen en de vragen op te lossen. Een pauze namen we niet want er stond een gure wind. Wie er dus een gemoedelijke tocht van wil maken en onderweg iets wil drinken, zal 4 tot 5 uren moeten uittrekken.
Zorg er ook voor dat minstens één van de deelnemers in je groep een kilometerteller op zijn tweewieler heeft. Het helpt bij het oplossen van één van de vragen. Verder zijn onderweg niet alle antwoorden te vinden op informatieborden in de omgeving. Voor een vijftal opdrachten zal het internet een onontbeerlijke hulp vormen. Die vragen kan u desnoods ook nadien thuis oplossen.  

Zoektochten vtb kultuur O-Vl © Bennie Vanderpiete
 

Liever wandelen?

Wie liever de stapschoenen aantrekt, vindt ongetwijfeld zijn gading bij de wandelzoektocht “Vlaamse Ardennen” of de “stadszoektocht in Sint-Niklaas”.
De wandelzoektocht is 9 km lang en begint aan de Sint-Apolloniakerk van Elst, Brakel.
De stadszoektocht in Sint-Niklaas vertrekt aan het station en op een traject van 5,5 km ontdekt u de ballonstad.

Zoektochten vtb kultuur O-Vl © Bennie Vanderpiete

Praktisch

Het downloaden van het parcours en het afleggen van de zoektochten is volledig gratis. U vindt alle routes op de website van vtbKultuur ( https://www.vtbkultuur.be/oost-vlaanderen/activiteiten/trek-je-wandelsch...) of op de site van een lokale afdeling (o.a. www.vtbKultuur.be/lochristi/activiteiten ). De routes zijn de hele lente beschikbaar, vanaf 21 maart t/m 21 juni. 

Wie wil deelnemen aan de wedstrijd en geen lid is van vtb, schrijft per antwoordformulier 7€ over op het rekeningnummer BE61-7512-0036-0917 met de vermelding van de naam van de zoektocht en de naam van de deelnemer. Vtb-leden moeten slechts 5€ overschrijven en vermelden hun lidnummer i.p.v. hun naam. Uw deelname is pas geldig zodra het geld overgeschreven werd.

Zoektochten vtb kultuur O-Vl © Bennie Vanderpiete

Het antwoordformulier stuurt u dan uiterlijk maandag 21 juni 2021 per e-mail naar oost-vlaanderen@vtbKultuur.be , of per post naar vtbKultuur Oost-Vlaanderen p/a Paul Denis, Kasteeldreef 18, 9080 Lochristi. Elke tocht heeft minimaal 3 winnaars en zij zullen nadien kunnen genieten van een mooi pakket met Oost-Vlaamse streekproducten.

(© Foto’s Bennie Vanderpiete – Titelfoto vtbKultuur)