Wordt Améline Vandewalle cultuurlaureaat 2021?

Bennie
2 reactie(s)
Cultuurlaureaat 2021-Améline - © Bennie Vanderpiete

© Bennie Vanderpiete

Ondanks haar jeugdige leeftijd heeft de 17-jarige Améline Vandewalle al een aardig artistiek parcours afgelegd.  Na haar deelname aan “The Voice Kids” bleef ze zingen en schreef ze zelfs eigen nummers. Vorig jaar kwam haar eerste (jeugd)roman uit en ze waagde zich ook al aan gedichten.

The Voice Kids en eigen nummers

Améline groeide op in Lochristi en liep er ook school, o.m. in de VBS Sint-Jozef. Ravotten deed ze bij de Chiro en in de Muziekschool Lochristi kon ze zich artistiek ontplooien. In 2014 – ze was toen 9 jaar oud – nam ze deel aan “The Voice Kids”. In de Blind Auditions draaiden de 3 coaches voor haar. Ze koos voor team Natalia en schopte het tot in The Battles. Haar deelname aan de talentenjacht opende nadien heel wat deuren. In 2015 mocht ze optreden tijdens “Lochristi zingt” het tweejaarlijks alternatief voor de academische zitting n.a.v. 11 juli. En ook op de affiches van Kapellekenskermis en Kasseitjeskermis prijkte ze al. Améline bleef zingen, ook nadat de eerste bekendheid weggeëbd was. Onder meer bij “Kinderen goedgekeurd”, een Belgisch cultuurplatform voor en door kinderen.
In 2018 schreef ze haar eerste eigen nummer “If you see”. De videoclip die grotendeels werd opgenomen in het “graffitistraatje” (Werregarenstraatje) in Gent, werd 1.600 maal bekeken. Na nog enkele filmpjes met covers volgde in 2019 haar tweede zelfgeschreven song “Tijd schiet tekort”. Een lied dat ze opdroeg aan iedereen die iemand verloren had. Kort nadien zou Améline zelf haar vader verliezen.

Cultuurlaureaat 2021-Améline - © Bennie Vanderpiete

Eerste roman

In november 2020, goed een jaar na de dood van haar papa, bracht Améline haar debuutroman “Rozengeur of maar schijn” uit. De vijftienjarige Eline, het hoofdpersonage in het boek, heeft geweldige vrienden, doet haar best op school wat resulteert in puike resultaten. Nadat ze met vijftien rozen verrast wordt, leert ze de jongen van haar dromen kennen. Haar leven lijkt rozengeur en maneschijn. Toch heeft Eline het erg moeilijk. Ze voelt zich thuis niet veilig en ze maakt zich zorgen over school. Turbulente gebeurtenissen zorgen voor twijfels over de toekomst. Misschien is die rozengeur, dat perfecte leventje, maar schijn?
Een maand nadat haar debuutroman uitgebracht werd, volgde haar vierde eigen nummer. Het erg mooie “The Memories in My mind” schreef ze voor haar vader die ze zo vroeg verloor. Net als het gedicht “Stille oceaan”. Vorig jaar verhuisde Améline naar Lokeren.

Cultuurlaureaat 2021-Améline - © Bennie Vanderpiete

Améline, wat was je drijfveer om “cultuurmaker” te worden?

“Ik denk dat creatieve of culturele uitingen van diep vanbinnen komen. Je artistiek uiten is niet eenvoudig als je je emoties of gevoelens niet kent of wil verbergen. Een cultuurmaker heeft vaak al veel meegemaakt en durft zijn of haar gevoelens ook aan de buitenwereld te laten zien. Dat vind ik bewonderenswaardig en wilde het daarom ook zelf doen”. 

Welke (culturele) opleiding heb je genoten?

“Ik volgde in het eerste en tweede middelbaar “Artistieke Vorming” in Antwerpen. Dat was een richting waarin ik heel veel kon tekenen en knutselen. We hadden toen 5 uur plastische opvoeding. In het derde middelbaar ben in naar Gent teruggekeerd en deed ik woord, kunst en drama op het SKI (Ottogracht). Sinds het vierde middelbaar zit ik op Edugo De Toren en doe ik humane wetenschappen. Ik heb altijd gekozen voor richtingen die me interesseerden, niet voor richtingen waarbij ik de lat hoog wilde leggen.”

Cultuurlaureaat 2021-Améline - © Bennie Vanderpiete

Op welke manier beleef je cultuur, los van jouw eigen cultureel werk?

“Cultuur is iets waar we allemaal bewust of onbewust mee bezig zijn. Het is een uitlaatklep. Cultuur is één van de belangrijkste zaken die er zijn. Ik beleef zelf cultuur in muziek, theatervoorstellingen of kunst. Ik heb het druk met school, en cultuur is dan een mooie uitlaatklep en bezigheid. Het bepaalt echt een heel groot deel van mijn leven en het maakt me wat zekerder over mezelf. Mijn werken zijn mijn rode draad door het leven.”

Wat mogen we in de nabije toekomst van jou verwachten?

“Ik schrijf momenteel aan twee nieuwe boeken, één over corona en één over mijn papa. Ik probeer er deze keer wat meer woordenschat in te steken en een iets poëtischere taal te hanteren.
De personages en de gevoelens in die boeken moeten zeer herkenbaar worden. IK componeer ook een nieuw nummer. Het wordt mijn vijfde zelfgeschreven song.  En dat plaats ik binnen enkele maanden dan op mijn YouTube-kanaal (https://www.youtube.com/channel/UCMXcjoOWve7jOWO9p06G3wQ).

Veel succes Améline!