Breaking News! Jonas Van de Steene eindigt erg sterk 4de in de wegrit!

Bennie
1 reactie(s)
Jonas Paralympics Wegrit - © Bennie Vanderpiete

© Bennie Vanderpiete

Na de tijdritten gisteren, werden vandaag de Olympische wegritten verreden. Jonas eindigde, na een sterke wedstrijd, op de 4de plaats.
  
Deze morgen werd op de Paralympics in Tokio de wegrit in de categorie H4 verreden. Na de tijdrit gisteren was Jonas Van de Steene toch ontgoocheld want hij had de ambitie om voor een medaille te rijden. “Maar ik kan mezelf weinig verwijten want ik reed goed” aldus de beer van Zaffelare op Sporza.  

Vandaag was er dan de wegrit. Ook hier was de Nederlander Jetze Platt terug de grote favoriet. Jonas dichtte zich vooraf weinig kansen toe. In het parcours, dat 6 maal diende afgelegd, een zeer lastige klim van 2,5 km waardoor Jonas met zijn lichaamsbouw in het nadeel was t.o.v. de lichtere rijders.

Stipt om 14.40 uur (07.40 uur Belgische tijd) weerklonk het startschot en werden de rijders op weg gestuurd voor een race van 79,2km. En de wedstrijd verliep in het begin erg goed voor Jonas. Het duurde niet lang voor het peleton op het lastige parcours helemaal uit elkaar viel. Maar onze paralympiër kon zich handhaven in een kopgroep met 6 rijders waar de beide Oostenrijkers en de Zwitser het tempo bepaalden. Net als Jetze Platt koos Jonas ervoor om zich achteraan dit groepje te nestelen en zo krachten te sparen.  

Na goed 40 minuten race, op de klim, besloot de favoriet Jetze Platt om ervandoor te gaan. Enkel de Oostenrijker Fruehwirth kon in zijn spoor blijven. De andere Oostenrijker, Alexander Gritsch, zette zich daarna op kop van het achtervolgende viertal om zo het tempo te controleren.  

Een tiental minuutjes later hadden de 2 koplopers een gat van 48 seconden op het achtervolgend groepje. Daar had de Australiër Allen Grant ondertussen de rol moeten lossen. Er bleven dus 3 rijders over om te strijden voor het brons.
Tijdens een volgende passage op de klim versnelde Alexander Gritsch nog eens en enkel de Zwitser Fabin Recher kon volgen. Het ging te snel voor Jonas. Maar de beer van Zaffelare vocht terug en op karakter kon hij terug aanpikken bij het tweetal. Ondertussen had Jetze Platt het hazepad gekozen. Hij was op weg naar goud. Thomas Fruehwirth volgde op een 25-tal seconden.

Na 85 minuten wedstrijd, tijdens de klim in de 4de ronde, ging bij de Zwitser Recher het licht uit. Alexander Fruehwirth en Jonas van de Steene zouden dus strijden om brons.

Nog 2 ronden te gaan, en het begon te regenen. In de voorlaatste ronde wist Gritsch terug een kleine kloof te slaan. Jonas volgde, bij het ingaan van de laatste ronde, op 21 seconden.
Deze keer was het definitief en de posities vooraan lagen vast. Goud voor Jetze Platt, zilver en brons voor de Oostenrijkers Fruehwirth en Gritsch. Hetzelfde podium als bij de tijdrit gisteren.

Een vierde plaats dus in de wegrit voor Jonas van de Steene. De meest ondankbare plek, want net naast het podium. Maar wat een race van onze paralympiër. Een prestatie om trots op te zijn!