100 jaar Beervelde – de foto’s van “Kunst in het Koetshuis”

Bennie
1 reactie(s)
Kunst in het Koetshuis - © Annick Gentier

Tekst Bennie Vanderpiete © Titelfoto Annick Gentier

De familiedag in het park van Beervelde was een groot succes. Dat was niet enkel dankzij het mooie zomerweer, Het enthousiasme onder de Beerveldenaren om het 100-jarig jubileum te vieren was, en is, erg groot. Ook de tentoonstelling “Kunst in het Koetshuis” kon op heel wat belangstelling rekenen. Hier  nog eens alle foto's. 

Het begin van “Kunst in het Koetshuis”

De organisatie van “100 jaar Beervelde” besloot om in het programma zowel het vroegere Beervelde als “Beervelde nu” aan bod te laten komen. “Dat dit in 1971, n.a.v. 50 jaar Beervelde, ook zo was, is een gelukkig toeval” vertelde organisator Danny Sey aan Lochristinaar. “We ontdekten de affiche met het programma van destijds pas toen we al ver gevorderd waren met onze voorbereidingen”.
Voor “Beervelde nu” contacteerde Danny Sey op 22 april 3 lokale fotografen. Hun foto’s zouden de basis vormen voor een tentoonstelling met actuele beelden van de 100-jarige (deel-)gemeente. Jean Wattenberge sloot na de informatievergadering op 14 juni aan bij het drietal en kwam de werkgroep te versterken. IMALINK werd bereid gevonden om de expositie te steunen, Guy Van Hautem zou de nodige planten ter beschikking stellen. De hulp van Andy De Pourcq bleek dan weer van goudwaarde bij de opbouw. 

De werkgroep “Kunst in het Koetshuis”

Bennie Vanderpiete (56) ging met zijn fototoestel gedurende 2,5 jaren met Rudy Tollenaere (Lochristi Blogt) op pad om het lokale nieuws te verslaan. In 2014 wisselde de autodidact dan naar de lokale nieuwsblog www.Lochristinaar.com. Verder is hij sinds enkele jaren ook fotografisch actief in bijberoep. Naast een aantal versleten camera’s leverden 10 jaar lokale persfotografie ook een immens archief op. De schouders zetten onder de tentoonstelling “Kunst in het Koetshuis” vormde een nieuwe – welkome – uitdaging voor Bennie.

Annick Gentier (52) is een amateurfotografe uit Lochristi, met een passie voor fauna en flora. “Natuurfotografie werkt rustgevend, maakt nieuwsgierig, zorgt voor adrenaline, prikkelt je emoties… Het kruipt onder je huid en laat je niet meer los.

Annick heeft avondcursus fotografie gevolgd bij PCVO Lokeren (september 2014 tot juni 2019) en start deze maand met een bijkomende opleiding. Sinds een viertal jaren fotografeert ze ook voor www.Lochristinaar.com . Het Park van Beervelde is zowat haar 2de thuis en fotografische speeltuin.

Kunst in het Koetshuis - © Bennie Vanderpiete

Lut Laureys (68) was gedurende vele jaren één van de boegbeelden van Lochristi Blogt. Haar eerste foto werd op 11 maart 2007 gepubliceerd. Vanaf dan doorkruiste ze met haar camera een decennium lang “groot Lochristi” en legde in vele duizenden foto’s en honderden filmpjes het nieuws en dagelijks leven in Lochristi vast. In 2017 werd ze - tot haar eigen verrassing - verkozen tot cultuurlaureaat.

Lut is gepensioneerd maar doorkruist op haar fiets nog dagelijks Lochristi en omgeving. Haar camera is daarbij haar trouwe metgezel
.
Jean Wattenberge (69) is afkomstig van Lochristi maar kwam - via een tussenstop in Sint-Amandsberg - in Oudenbos (Lokeren) terecht. Hij was beroepsmatig grafisch vormgever maar heeft nu, als gepensioneerde, een zee van tijd om zich in te zetten als vrijwilliger. Zo ook voor de festiviteiten in het kader van “100 jaar Beervelde”. Vormgeving is zijn wereld, dit zowel in toegepaste als vrije kunst. En dus besloot Jean om zijn steentje bij te dragen op het vlak van invulling en van opbouw van de tentoonstelling “Kunst in het Koetshuis”.

De expositie

De werkgroep “Kunst in het Koetshuis” besloot om via de pers een oproep te doen: wie mooie foto’s van Beervelde had of graag exposeerde met beeldende kunst was welkom. Een link met de 100-jarige gemeente was dus wel een vereiste.

Drie fotografen (Helga Van Durme, Erik De Groote en Rik Umans) en één beeldend kunstenaar besloten om deel te nemen. Uit het hele aanbod werden 45 foto’s gekozen waarvan een afdruk besteld werd. Frank Foeriers besloot om met 2 grote werken (ca 2m x 1m) deel te nemen en plaatste 2 grote waterlelies in het Park. Ook de 30 gedichten die ingestuurd werden – net als kindertekeningen van de tekenwedstrijd – kregen een plaatsje in de mooie zaal van het Koetshuis. En tijdens het bezoek aan de expositie kregen de bezoekers al een preview van de retro-fototentoonstelling en de filmvoorstelling op 25 en 26 september.

De foto’s

Heel wat belangstelling voor de expositie en meer dan 150 bezoekers vulden een formuliertje in om een gratis foto te winnen. Maarleen Couckuyt was de gelukkige. Enkele tienatellen bezoekers bestelden een afdruk. Wie niet tot in het Koetshuis raakte, of de exposite graag een tweede keer had bezocht, kan hier exclusief nog eens alle foto’s bekijken. De 45 afdrukken die uithingen, vindt u in onderstaande fotoreeks. Daaronder het filmpje met de andere ingestuurde foto’s, dat ook digitaal vertoond werd. Nog geïnteresseerd in een foto? Mail naar Bennievdp@gmail.com.
Veel kijkplezier!

Fotoreeks
 

 

Filmpje bijkomende foto's