Hans Van Hilst aan de Gang in het gemeentehuis

Jean Marie
1 reactie(s)

De volgende twee maanden (de tentoonstelling loopt sinds begin december) kun je in het gemeentehuis de tentoonstelling van Hans Van Hilst genieten. In het kader van ‘Kunst aan de gang’ stelt hij zijn werken tentoon.
Hans werd in 1957 geboren in Gouda (NL) en woont al 35 jaar in Lochristi. Hij noemt zichzelf kunstenmaker maar muziek, techniek en tattoos zijn ook deel van zijn zijn. Hij heeft een eigen Galerij ‘Recup’ in de oude Veldstraat 38 te Zaffelare.
De tentoonstelling in het gemeentehuis is wat opgedeeld in twee delen - foto’s en schilderwerken. We vroegen hem naar het waarom van de passie en de tentoonstelling.
Hans Van Hilst: “ Wat betreft de expo in het gemeentehuis vond ik het wel leuk om verschillende aspecten van de (mijn) kunstenmakerij tentoon te stellen. Dus enerzijds de fotoartikelenreeks versus de schilderijen.

Ik ga tevens proberen om nog eens van werken te wisselen want drie maanden vind ik erg lang.
Om af te sluiten zal ik een reeks oudere werken ophangen die allemaal een link hebben met Lochristi. Het zijn meestal woningen of landhuizen al dan niet vervallen, sommige zelfs verdwenen.

Ik noem mijzelf kunstenmaker juist omdat mijn passies nogal uiteenlopend van aard zijn. Wat de meeste dingen echter gemeen hebben is dat ik graag tot in de diepte der dingen doordring.
Hiermee bedoel ik dat gewoon schilderen of fietsen of wat dan ook voor mij meestal niet volstaat. Ik wil dan zelf mijn verf leren maken of panelen prepareren. Zo'n fiets of motorfiets moet volledig uiteen zodat elk onderdeel als het ware door mijn vingers gaat.

Ik ben tevens drummer en mijn drums zijn samengesteld uit verschillende oude drumonderdelen die ik naar mijn hand gezet heb. Ik stap dus niet naar de winkel om het eerste het beste drumstel of wat dan ook aan te schaffen. Veel dingen komen eerder toevallig in mijn bezit. Eveneens het feit dat veel materialen vroeger degelijker waren is een drijfveer om oude spullen terug te laten functioneren.
Ook voor mijn (vorig) beroep als tatoeëerder maakte ik mijn eigen materiaal maar dat beroep oefen ik niet meer uit.

Momenteel schilder ik erg graag op groot formaat. Zo kunnen kleine soms onbeduidende zaken een andere dimensie krijgen. Schilderen met acryl biedt enkele voordelen.
Er zitten geen vluchtige middelen in (damp inademen) want de verf is op waterbasis en acryl droogt snel waardoor kun je sneller werken. Ik gebruik oude technieken, laag op laag werken en glacis leggen. Met olieverf zijn de tussentijdse wachttijden veel langer.”

Meer informatie: www.hansonline.behans.vanhilst@telenet.be

 

 

 

 

 

 

In de reeks die in de gangen van het gemeentehuis te zien is, kruipt Hans in de huid van verschillende fictieve personen, met als uitgangspunt Niet alles is wat het lijkt. Alle thema’s die hierin aan bod komen, spelen zich af in en rond Lochristi. Dit werk kwam trouwens tot stand in samenwerking met echtgenote en kunstenares Trees De Brabander