Fusie met Wachtebeke?

Jean Marie
1 reactie(s)
Fusie met Wachtebeke?

Tekst - Foto © JMDB 

De Vlaamse regering stimuleert fusies met een flinke financiële injectie. Veel gemeenten zijn intussen al zo ver. Lochristi heeft 5 buurtgemeenten of steden. Wie wordt het?

Lokeren, Gent, Destelbergen en Lochristi hoeven geen fusie aan te gaan en zijn al groot genoeg of missen alle stimuli bij geen samensmelting. Deze bedragen voor gemeenten met tussen 20 en 25.000 inwoners 200 euro/inwoner en wie na de fusie meer dan 35.000 inwoners telt, ontvangt 500 euro/inwoner van uit Vlaanderen.

Destelbergen en Laarne hebben al gesprekken gevoerd maar eind 2019 maakten ze kenbaar nog niet te willen samengaan. In Oost-Vlaanderen zijn er al een aantal zover. Denk aan Kruisem (Kruishoutem-Zingem), Aalter (Aalter-Knesselare), Deinze (Nevele-Deinze) en Lievegem (Waarschoot-Zomergem-Waarschoot).

Moervaart Wachtebeke

Wachtebeke

Wachtebeke heeft alvast stappen gezet op de laatste gemeenteraad. We namen contact met de burgemeester, Rudy Van Cronenburg:

“Op 28 oktober heeft de gemeenteraad van Wachtebeke unaniem toelating gegeven aan het college om gesprekken aan te gaan. De collega’s van CD&V zijn voor fusiegesprekken, maar dan alleen met Lochristi. Het item fusie werd maandag ook unaniem in de gemeenteraad van Zelzate goedgekeurd en gisterenavond in de gemeenteraad van Assenede. Een facilitator moet daar de verschillende mogelijkheden onderzoeken. Ik ben blij dat het thema fusie nu open en bloot op tafel ligt.

We wachten in Wachtebeke al anderhalf jaar, de deadline om een keuze te bepalen tussen Lochristi en Assenede/Zelzate anderzijds is bij ons vastgelegd op uiterlijk eind november 2021 Voor het eind van dit jaar willen we echte officiële gesprekken beginnen met de gekozen partner(s).”

Overslag Wachtebeke

Wachtebeke is een kleine landelijke gemeente (7.769 inwoners) dat met Overslag ook aan Terneuzen (Nederland) grenst.

Overslag Wachtebeke Terneuzen

De bestuursploeg bestaat uit Anders (9 zetels), een kartel voor politieke vernieuwing en Open VLD (5). CD&V heeft 3 zetels en N-VA 2. Het gemiddeld inkomen bedraagt 20.905 euro/inwoner terwijl dit hier 22.862 is. Het is vooral bekend van Puyenbroeck, het Klooster- en Heidebos. Aan de Moervaart is er ook een jachthaven.

Puyenbroeck provinciaal domein

Na een eventuele fusie met Lochristi wonen 30.390 in de ‘nieuwe’ gemeente en zou men ongeveer 12.156.000 euro ontvangen. Het moet ingaan vanaf de nieuwe bestuursperiode in 2025. Of het eventueel Lobeke wordt, weten we misschien binnenkort? De naam werd als 1 aprilgrap bedacht maar fictie en realiteit komen soms aardig in elkaars buurt.

Lochristi

Achter de coulissen wordt ook in Lochristi met alle partijen gesproken over een fusie maar voorlopig wenst men niet te communiceren. Momenteel is er al samenwerking zoals met de politezone PZ5416, de intercommunale IDM en het Vaccinatiecenturm. 

Belastingen

In Wachtebeke is dit 8.5% terwijl het in Lochristi 6.9 is. Ook de opcentiemen onroerende voorheffing liggen daar hoger met 945 ten opzichte van 850 hier. Misschien is er potentieel richting minder?

In 2019 bedroeg de openbare schuld van elke inwoner in Wachtebeke 542 euro en hier was dat 225.

Bestuursploeg

Hier zijn er 5 partijen (Open VLD 15 – CD&V 5 – N-VA 4 – Groen-Vooruit 2 en Vlaams Belang 1) vertegenwoordigd in de gemeenteraad. De bestuursploeg moet dan na een eventuele fusie afslanken en kan in dat scenario nog 31 leden tellen in plaats van 27+19.

Ook het aantal schepenen wijzigt. Nu zijn er naast de 2 burgemeesters 4 schepenen in Wachtebeke en 7 in Lochristi - de voorzitters van het Bijzondere Comité Sociale Dienst meegerekend. In dit scenario zal het college uit 6 schepenen bestaan, aangevuld met de Voorzitter van het Bijzonder Comité. De burgemeester en de schepenen zouden wat meer verdienen, respectievelijk 88.988.37 en 53.393.02 bruto. Deze samenstellingsregeling gaat niet onmiddellijk in.

“Fusiegemeenten worden in de eerste jaren na de samenvoeging geconfronteerd met bestuurlijke uitdagingen van allerlei aard die een ‘gewone’ gemeente niet heeft. De nieuwe gemeente zal in de bestuursperiode 2025-2030 2 schepenen meer kunnen bevatten dan waar de nieuwe gemeente voorafgaand aan de fusie in principe recht op zou hebben. In de daaropvolgende bestuursperiode 2030-2035 nog 1 schepen extra.”