De tram komt terug naar Lochristi

Op 20 augustus 1903 reed voor het eerst een stoomtram tussen Gent en Lochristi. Het verleden komt even terug tijdens het opendeurweekend bij vzw Nostalbus. 

De voormalige stelplaats in Lochristi herbergt vandaag niet enkel de erfgoedbussen van Nostalbus. De gepassioneerde groep medewerkers rond deze oudjes willen bovendien het publiek een venster aanbieden dat verder terugblikt in de tijd. Oorspronkelijk was de locatie een tramdepot van de lijn Gent-Lochristi.

Beetje historiek

In 1919 neemt de NMVB (Nationale Maatschappij van Buurtspoorwegen) de exploitatie over van TUV (Tramways Urbains et Vicinaux), die het in 1904 overnam van VF (société anonyme des Vicinaux en Flandres). In het najaar van 1930 begon de elektrificatie van de lijnen. Depot Gent Heirnis, waar vooral de stoomtrams stonden, eindigt en de ruimere stelplaats van Destelbergen werd operationeel. De terminus in Gent gaat van het Antwerpenplein (Dampoort) naar station Gent Sint-Pieters in november 1933. Enkele jaren later kent het tramverhaal in heel Vlaanderen minder passagiers en verdwijnen de buurtspoorwegen langzamerhand. Tramlijn Gent-Lochristi kende zijn laatste rit op 28 september 1957.

Reis terug in de tijd

Nostalbus laat de bezoekers tijdens het opendeurweekend op 1 en 2 juni terug tramlijn L opstappen. Naast een tentoonstelling van onder andere foto’s en objecten, zal een echte tram eenmalig terugkeren. Het betreft een type SE uit de collectie van TTO Noordzee. Dergelijke type SExpo werden gebouwd voor de wereldtentoonstelling van 1958 en behoorden tussen 1958-1978 tot de NMVB groep Brabant. Vanaf 1976 kreeg deze SE tram een hernummering naar het huidige 9093. Dit type SE heeft, zowel buiten als binnen, dezelfde vorm als type N, dat oorspronkelijk als laatste op de tramlijn Gent-Lochristi reed.

Voor groot en klein

Net zoals de vorige editie is dit opendeurweekend opnieuw een totaalbeleving. Er zijn om het halfuur gratis historische pendelbussen vanaf en naar het treinstation Lokeren en pendeldiensten gaan naar het Sierteeltmuseum LoS. Technische en historische nieuwsgierigheid krijgen antwoorden, er is een bar met kleine versnaperingen en een springkasteel wacht de allerkleinsten. Dit en nog zoveel meer: https://nostalbus.be/opendeur

Nostalbus op 1 en 2 juni tussen 12u en 17u. Locatie: Denen 1, 9080 Lochristi

© Nostalbus
Scroll naar boven