Deelfietsen komen eraan in het najaar

Vervoerregio Gent rolt netwerk uit van meer dan 1.250 Blue-bike deelfietsen, verspreid over 65 locaties. Er komen ook meer dan 250 e-bikes. In het najaar komt Lochristi aan de beurt.

Dit betekent dat je een deelfiets kan ontlenen en deze zonder meerkosten kan achterlaten op een ander Blue-bikepunt in de vervoerregio. Dit najaar zullen alle locaties voorzien zijn van stadsfietsen. Op het merendeel van de 65 Hoppinpunten in de 22 steden en gemeenten zullen ook e-bikes komen.

Vandaag zijn er al 20 Blue-bike-locaties binnen de Gentse vervoerregio, samen goed voor meer dan 560 stadsfietsen. In 2023 waren die goed voor meer dan 89.000 ritten. Met de gunning van de concessie opdracht opent Blue-bike de komende maanden 45 nieuwe locaties. Er zullen naast 1.000 stadsfietsen ook ruim 250 e-bikes ter beschikking staan. Er komen 13 nieuwe locaties aan NMBS-stations in de regio en zullen gebruikers de deelfietsen ook aan meer dan 40 andere Hoppinpunten (zonder treinhalte) in de regio vinden.

Mobiliteit duurzamer maken is een essentiële doelstelling binnen het regionaal mobiliteitsplan van vervoerregio Gent. Men wil gebruiksvriendelijke alternatieven aanbieden voor het gebruik van de wagen. Door het bevorderen van duurzame vervoermiddelen zoals de fiets, openbaar vervoer en gedeelde mobiliteit, wil het plan de impact van transport op het milieu verminderen en de levenskwaliteit van de inwoners verbeteren. In de hele vervoerregio zullen zo meer dan 40 extra Hoppinpunten voorzien worden van Blue-bike-deelfietsen.

Een aantal nieuwe Blue-bike-locaties in vervoerregio Gent zijn al operationeel. Sinds begin mei kan je Blue bike-fietsen ontlenen aan de NMBS-stations van Gentbrugge, Melle, De Pinte, Eke-Nazareth, Evergem en Hansbeke. Alle 65 locaties zullen in de loop van deze zomer eerst worden voorzien van niet-elektrische fietsen. Zodra alle locaties operationeel zijn, wordt het bestaande back-to-one systeem omgevormd naar het meer flexibele back-to-many-systeem. De introductie van e-bikes in het gamma is gepland vanaf september.

Hoe werkt Blue-bike?

Met Blue-bike heb je overal in België een fiets op zak. Een lidmaatschap kost € 12 per jaar en daarnaast betaal je nu per afgelegde rit (standaardtarief 3,50 euro/24 uur). De kost per rit kan per locatie variëren als de stad of gemeente er via een derdebetalersregeling voor kiest om het gebruik te stimuleren. In de vervoerregio Gent betaal je binnenkort € 2,50 voor een rit tot 24 uur met een stadsfiets en € 5 met een e-bike. Daarnaast komt er ook een tarief voor ritten van kortere duur en een abonnement voor onbeperkt aantal ritten. Alle Blue-bike-locaties en alle fietsen in vervoerregio Gent zullen digitale sloten hebben bij de start van de uitrol.

Na de vakantie worden de plannen en de punten helemaal concreet en dan berichten we hier verder over.

Meer info? Vervoerregio Gent: www.vlaanderen.be/basisbereikbaarheid/vervoerregios/vervoerregio-gent – Hoppin: www.hoppin.be – Blue-bike: www.blue-bike.be

Scroll naar boven