800 jaar Zaffelare gevat in een verzameling ‘gevonden voorwerpen’ in de door de De Nieuwe Ontginning opgetrokken decors gepresenteerd in een magistrale serre in de Molenstraat 14 in Zaffelare.
Een imposante tentoonstelling van voorwerpen die de organisatoren – met enig gevoel voor theater – “verborgen schatten uit Zaffelare” hebben genoemd. Het is een verzameling objecten geworden die ze vaak met veel moeite en overredingskracht hebben kunnen ontlenen bij musea, de kerkfabriek, het Erfgoedhuis van de Zusters van Liefde en vooral bij anonieme verzamelaars. Voorwerpen die zonder deze Expo waarschijnlijk voor altijd van het daglicht verstoken bleven.
Volgens de onafhankelijke vereniging De Nieuw Ontginning is er de laatste decennia van hogerhand erg onoordeelkundig geknoeid met veel Zaffelaars erfgoed, er zijn veel historische gebouwen tegen de vlakte gegaan en weinig mensen weten wat er met de inboedel is gebeurd. “Gelukkig hebben onze plaatselijke historici, de verantwoordelijken van de kerkfabriek, het Erfgoedhuis van de Zusters en tal van individuele verzamelaars wel op een verantwoorde manier gereageerd en is er toch enig erfgoed bewaard gebleven.”
Een historisch bloeiende serre
800 jaar Parochie Zaffelare historisch kaderen, hoe begin je er aan? We vroegen het aan Ilse Nimmegeers van De Nieuwe Ontginning.
Op sociale media zagen we een oproep passeren om materialen voor het invullen van de Expo. Hoe was de respons hierop?
'”We hebben hoofdzakelijk zelf contact gelegd met mensen waarvan we dachten dat ze misschien iets in hun huis of schuur hadden dat bruikbaar was, zoals mensen met roots in het Zaffelaarse verenigingsleven. Vooral aan foto's was er geen gebrek, maar we wouden er vanaf het begin het maximum uithalen. 800 jaar Zaffelare mag iets meer zijn dan plaatjes kijken.”
Zit er een tijdslijn in het tentoongestelde?
'”De Expo omvat verschillende periodes die zowel in het collectieve geheugen van Zaffelare zit als de verborgen kantjes binnen een gemeenschap omvat. Ieder item kreeg een gepaste omkadering waardoor je als het ware aparte tentoonstellingen binnen een tentoonstelling krijgt. De verschillende onderwerpen staan op zichzelf. De sporen uit een heel ver verleden zijn uiteraard schaars, niet echt voorhanden, maar wat Zaffelare op de kaart zette ontbreekt niet.'”
Een expo organiseren op deze locatie, een serre, lijkt mij niet zo evident?
“Oorspronkelijk hadden we het ook niet zo groot gezien, maar omstandigheden brachten ons hier. Je kan stellen dat de Expo meegegroeid is met deze ruimte, wat meteen ook maakt dat deze coronaveilig te bezoeken is.”
Wat maakt deze tentoonstelling tot een aanrader?
'”Zowat alles wat een samenleving tot een samenleving maakte en maakt komt aan bod. En dat kan je gerust projecteren naar iedere dorpsgemeenschap. We hopen dat dit iets doet met de bezoeker. Het zou goed zijn mochten ook jongeren de weg naar hier weten te vinden, en dan vooral in familieverband. Ook al hebben we geen technologie en moeite gespaard om duiding te geven bij het tentoongestelde, niks gaat boven een getuigenis of anekdote uit eerste hand.”
De Nachten
In het najaar volgen op dezelfde locatie nog enkele ZAFFELAARSE NACHTEN, historische avonden, waarop specialisten hun licht laten schijnen op minder bekende (duistere) aspecten van de lokale geschiedenis: archeologie, geologie, het ontstaan van parochies, …
EXPO 1221 praktisch
Van 12 tot 27 juni, donderdag en vrijdag 14 tot 18 uur, zaterdag en zondag 10 tot 18 uur. Entree 5 euro, gratis tot 18 jaar – 20 personen toegelaten per half uur.
De geldende coronamaatregelen zijn van toepassing. Parkeergelegenheid op de parking kerkhof.
Reserveren is aangewezen