Komeet heel ver af speuren

In januari vorig jaar werd een nieuwe komeet ontdekt, namelijk C/2023 A3. Deze komeet is al sinds ettelijke duizenden jaren onderweg naar ons zonnestelsel. Men dacht eerst dat het om een asteroïde ging, maar observaties één maand later, waar zelfs een Belgische amateur astronoom aan meegewerkt heeft, bevestigde eind februari dat het een komeet was.

Uiteindelijk werd op 1 maart verleden jaar bevestigd dat het inderdaad om een komeet ging.

De komeet was tot eind juli dit jaar alleen maar met een goede telescoop zichtbaar vanuit België. Vanaf begin augustus tot eind september is ze bij ons niet te zien want ze zit onder de horizon. Maar daar komt vanaf begin oktober verandering in. Indien alles verder goed verloopt zal ze zichtbaar zijn zonder hulpmiddelen vanaf begin oktober, alhoewel ze nog zeer dicht bij de zon zal staan.

Maar vanaf dan zal ze langzaam ook beginnen klimmen aan de avondhemel. Ze zal te vinden zijn in het westen. En ze komt ook verder van de zon te staan. Eens rond 15 oktober zou ze zeer gemakkelijk te vinden zijn want ze wordt, indien alles naar wens verloopt, zelfs ongeveer 6 maal helderder dan de komeet die we in juli 2020 hebben gehad. Vanaf dan zal ze ook geleidelijk minder helder worden.

Laat ons hopen dat we tussen de 10de en de 20ste oktober helder weer zullen hebben want dan wordt het een mooi schouwspel aan de hemel, uiteraard in de veronderstelling dat de komeet niet uit elkaar valt, wat wel al meer voorgevallen is.

Op 18 en 19 oktober wordt een speciale avond georganiseerd op verschillende locaties in Vlaanderen over kometen in het algemeen. Die avond zal ook naar de komeet C/2023 A3 kunnen gekeken worden, in de hoop dat er geen bewolking is en dat de komeet nog bestaat. Meer info op o.a. https://www.vvs.be/subsite/komeetavond/over-komeetavond

Hierbij een foto van de komeet genomen in Namibië op 28 juli. (Tekst Thierry Van Driesche – Foto Gerald Rehmann ©)

Scroll naar boven