LETS of meehelpen en geholpen worden

LETS staat voor Local Exchange and Trading System. Het is een lokaal uitwisselingssysteem. Er komt geen geld aan te pas. Ruilen en pluimen zijn de ingrediënten van dit lokaal uitwisseling- en handelssysteem. Het waaide over van uit Canada maar bestaat nu ook al lang in onze contreien.

Letsers gaan als volgt te werk (lezen we op de site): ‘Eva knipt mijn haar. Precies zoals ik het wil. Gewoon thuis in mijn keuken, terwijl we kletsen over LETS en andere ditjes en datjes. Dat bespaart me heel wat saaie bezoekjes aan het kapperssalon, een hoop tijd en een geforceerde babbel. Ik laat Richard wel eens genieten van een heerlijke maaltijd. Ik kook voor hem dan een extra portie. Voor mij geen werk en voor hem een aangename afwisseling. Richard tuiniert graag. Hij helpt samen met Theo bij Marko de tuin heraanleggen. Een zware klus als je het alleen wil doen; een onvergetelijke dag met z'n allen. Diezelfde Marko kan dan weer goed sleutelen. Hij herstelt de fiets van Eva in een handomdraai.
Eva doet iets voor mij. Ik doe iets voor Richard. Richard en Theo helpen Marko. Marko doet iets voor Eva. Zo werkt het.’

Hoe betaal je dan of apprecieer je die Letser? Dat doen ze met de lokale munt en dat kunnen ‘handjes’ zijn in Antwerpen (bekende koekjes) of ‘schelpjes’ in Oostende.
Hier zijn het pluimpjes. Je start natuurlijk met 0 en je moet iets aanbieden om krediet op te bouwen.

Het mag geen eenrichtingsverkeer zijn. Elke Letser heeft zijn talenten en biedt die aan binnen de groep. Het vervangt de lokale economische activiteit niet, biedt geen oplossingen aan knelpuntberoepen. Letsers zien het vooral als een uitbreiding van je vriendenkring. Een occasionele vriendendienst staat hierbij centraal.

Ik ken het fenomeen vanuit Lokeren (LetsDurme) en het zit blijkbaar erg in de lift. Er zijn nu zo’n 35 groepen in Vlaanderen met meer dan 2.000 actieve leden. Je betaalt een waarborg van 25 euro en start meteen met 25 pluimen. Ook in Wallonië wordt geletst.

Wie er meer over wil weten moet een kijkje nemen op www.letsvlaanderen.be of www.sel-lets.bewww.letsdurme.be/index.php voor wie Lets Durme wil bezoeken.

Scroll naar boven