Lo TRAIL bracht 1.000 mensen op de been en luidde de zomer in

Gisteren vond de tweede editie van de Lo TRAIL plaats. 790 deelnemers liepen, of stapten, naar keuze 7 km of 11 km.

Maar liefst 790 deelnemers

De eerste uitgave van de Lo TRAIL, op zondag 25 juni 2023, kon op heel wat bijval rekenen. Zo’n 520 deelnemers waren heel enthousiast over de eerste urban trail doorheen Lochristi, een ontdekkingstocht met onderweg heel wat animatie. De tweede uitgave gisteren deed nog beter. Na een lange wisselvallige periode met heel wat regen voorspelde men zomerse temperaturen voor het weekend. En dat had ook zijn effect op het aantal inschrijvingen. Zowat 250 personen (het organiserend team, seingevers, mensen die voor animatie zorgden, het Rode Kruis, fotografen enz.) waren gisteren in de weer om er voor de 790 deelnemers een fijn evenement van te maken. De Lo TRAIL 2024 luidde niet alleen de zomer in, het evenement bracht ook meer dan 1.000 mensen op de been!

Het parcours

Dat het parcours de deelnemers vanuit GBS Lochristi doorheen het dorpscentrum tot in Hijfte zou brengen, was al langer bekend. Maar verder werd het juiste traject tot op het laatst geheimgehouden. Net na de start waren er al eerste verrassingen met een tocht door het gemeentehuis en een passage door café Picasso. Op de hoek van de Burgemeester Vermeulenlaan een eerste hoogtepunt met de woonst van wijlen burgemeester en brouwer Prosper Vermeulen. De vele lopers en wandelaars konden er niet alleen een laatste keer het schitterende interieur bewonderen (in het najaar beginnen de ombouwwerken) maar de organisatie bracht ook Robert Mussche terug tot leven.

Wie voor de 11 km koos kreeg de gelegenheid om door de nieuwe aanbouw van de proefbrouwerij te wandelen. Een unicum. Voor velen ook een hoogtepunt. “Maar jammer dat er daar ook geen biertje geserveerd werd” klonk het.  In Hijfte center – voor de gelegenheid verkeersvrij gemaakt – mocht een rondje op de calvarieberg niet ontbreken. De terugweg liep dan langs de serres van de Kon. Albertlaan: eerst bij ZaP International, dat door de serres van Christiaan Boone, Rawijs en de serres van Kris Floré. Via de kleuterschool en de bib kwam men dan aan de aankomst.

Animatie

Geen tijd voor verveling met maar liefst 35 locaties met een grote verscheidenheid aan animaties Lopers houden meer van wat muzikale ondersteuning en de Youth Band, de deejays in JH Lodejo en de dansertjes van Dance Revolution en Dans en Ballet Arabesk vielen bij hen zeker in de smaak.

Wandelaars hadden net iets meer tijd om te genieten van de Reynaert reuzen, de vele toneeltjes – toneelgroep Ludio was op maar liefst 4 locaties aanwezig – en de Jack Sparrow-fotoshoot bij Zap Interntational. En dan was er nog Marc “Make Lochristi Great Again” Trump. Hij ging alles afschaffen – zelfs de klimaatopwarming – en palmde nu al het gemeentehuis. Yves Deswaene kon het wel smaken.

De aankomst
Na de Bib liep men door een erehaag van cheerleaders van Dans en Ballet Arabesk en voor een drankje kon met terecht bij Nette De Mol, kandidate Oost-Vlaanderen voor de titel van Miss België.

Veel lof vanwege de deelnemers bij de aankomst in GBS Lochristi, waar het gezellig toeven was met een drankje – of zelfs een glaasje champagne – en de muziek van Coup de Frein. De bevoorradingen lagen deze keer mooi gespreid over het parcours en er was meer dan voldoende drinken. Het feestcomité Dorpsstraat Lochristi zorgde in de Oudstrijderslaan voor de versnaperingen.

Heel wat mensen hadden de toch gewandeld met vrienden en hadden onderweg bekenden ontmoet. Peter Vermeulen legde de 11km af in rolstoel, zijn vader Etienne – 80 lentes op de teller – stapte de 7km. De Lo TRAIL groeit uit tot een sociaal, breed gedragen gebeuren. Het is nu al uitkijken naar de derde editie!

Foto’s
Maar liefst 7 fotografen waren gisteren onderweg om de sfeer van de Lo TRAIL op beeld vast te leggen. Hun fotoreeksen worden – beetje bij beetje – op de facebook pagina van de Lo TRAIL geplaatst.

Hier alvast een impressie met een eerst kleine fotoreeks van Annick Gentier.

Foto’s © Annick Gentier, Marc De Clercq en Bennie Vanderpiete

Scroll naar boven