Lochristi Kort

Gentse azalea
Opvallende bloemen en een exuberante bloei maken van de azalea niet alleen de populairste bloeiende kamerplant in België, de plant groeide bovendien uit tot het absolute paradepaardje van de Vlaamse floricultuur. Azalea indica bereikte onze streken op het einde van de 18de eeuw vanuit China en Japan. De eerste exemplaren hadden kleine bloemen en bloeiden niet langer dan één week, maar tientallen jaren van research en veredeling zorgden voor talloze verbeteringen aan de plant, met als resultaat de prachtige langbloeiende, dubbele bloemen in een resem van kleuren, die we vandaag kennen. Er bestaan ook veel soorten winterharde azalea’s en in ons klimaat gedijen ze duurzaam, jaar na jaar.

Met meer dan 150 gecultiveerde variëteiten is er bovendien een azalea voor ieders smaak en interieur. Harry van Trier laat ons de geschiedenis, de schoonheid en het economisch belang van deze groene parel van de Gentse regio ontdekken in een prachtig geïllustreerd boek van 144 pagina's.
Het is uitgegeven bij Stichting Kunstboek en bevat 150 illustraties. Kostprijs 49.00 euro (+ 9.00 euro verzendingskosten) en te bestellen via kurt.van.eetvelde@telenet.be.

 

Aankoop van een bufferstrook langs de Westlede in Lochristi
De polder Moervaart en Zuidlede vroeg de provincie ondersteuning voor het aankopen van een 5m-brede bufferstrook langs de Westlede tussen de Hoekstraat en de Hoekskensstraat om gemakkelijker onderhoud aan de waterloop te kunnen uitvoeren. De waterloop kent regelmatig problemen op het vlak van wateroverlast. Daarom is het belangrijk om ook in de zomerperiode maaiwerken te kunnen uitvoeren en de waterafvoer te kunnen garanderen. De bufferstrook wordt ingezaaid met gras en afgebakend. Met een provinciale subsidie van 195 000 EUR zal de polder de aankoop van deze strook kunnen realiseren.

 

Big Jump een succes
Ondanks de regen in de voormiddag werd, mede door de mildere namiddag, deze jump terug een groot succes te Wachtebeke.

Net geen honderd jumpers waagden een sprong van de ondertussen beroemde of beruchte 'Big Jump'-steiger in de Moervaart. Naast politici uit de gemeenten Wachtebeke, Moerbeke-Waas en Lochristi konden ze dit jaar rekenen op bekende Vlaming en zangeres Soetkin Collier. Ook ludieke jumpers zoals diverse eendjes, een heuse Neptunus en een echte Schot, al dan niet met zwembroek, waren van de zwempartij.

Ook de stand van de milieuadviesraden van Wachtebeke en Lochristi konden op veel bijval rekenen met hun levende waterdieren, waaronder vissen en salamanders.

Een driehonderdtal kijkers op de Overledebrug en langs de oevers genoten van op droge afstand mee.

Diamanten huwelijk

Achiel De Geest en Gabriëlle Van Damme zijn 60 jaar gehuwd. Op zondag 29/7 zet het gemeetebestuur hen in de bloemetjes.

Scroll naar boven